1992-ben a Sultan Qaboos által irányított ország még nem rendelkezett nagy mecsettel. Így design versenyt hirdetett, miután kiválasztotta a mecset helyéül szolgáló területet. A lélegzetelállító épület építése 1995-ben kezdődött és közel 6 évig tartott, mely során 300.000 tonna indiai homokkövet használtak föl a munkások...

1992-ben a Sultan Qaboos által irányított ország még nem rendelkezett nagy mecsettel. Így design versenyt hirdetett, miután kiválasztotta a mecset helyéül szolgáló területet. A lélegzetelállító épület építése 1995-ben kezdődött és közel 6 évig tartott, mely során 300.000 tonna indiai homokkövet használtak föl a munkások. A fő imádságok helyszínéül szolgáló terem - az úgynevezett Musalla - négyzet alakú és befogadóképessége meghaladja a 6500 főt. Egy másik imateremben a női hívek imádkozhatnak, melynek befogadóképessége 750 főre tehető.


Külsőre is pazar a mecset látványa, de a belső részek még díszesebben lettek kialakítva. A már említett fő csarnokban található a világ második legnagyobb kézzel szőtt szőnyege, amit közel 4 évig készítettek. A falakat díszes faragásokkal, stukkókkal díszítették.


Az újonnan épült mecsetet 2001. május 4-én avatta föl Omán szultánja. A leglátogatottabb látványosság lett egész Muscat-ban, ami nem mellékesen Omán legnagyobb mecsetévé lépett elő.