Az Arab-félsziget szélén található az Ománi Szultánság. Gyakran figyelmen kívül hagyják az utazók Ománt, holott ez az egzotikus hely tele van hihetetlen látnivalókkal és városokkal. Fővárosa, Maszkat messze a legnépszerűbb célpontnak számít, de ez csak egy kis része annak, ami Ománt igazán izgalmas hellyé teszi...

Az Arab-félsziget szélén található az Ománi Szultánság. Gyakran figyelmen kívül hagyják az utazók Ománt, holott ez az egzotikus hely tele van hihetetlen látnivalókkal és városokkal. Fővárosa, Maszkat messze a legnépszerűbb célpontnak számít, de ez csak egy kis része annak, ami Ománt igazán izgalmas hellyé teszi. A hely sivatagi tájakat, hihetetlen hegyvonulatokat, történelmi várak sokaságát , valamint egész évben nyitva tartó meleg strandokat kínál, így az ezeket kedvelő turisták számára kihagyhatatlan, bakancslistás úti cél lehet a következő utazás során. Az alábbi lista Omán legjobb kirándulóhelyeiről ad áttekintést.

 

Misfat al Abryeen
Míg a nagyobb városok Ománban nagyon modernek tűnhetnek, a kisebb falvak, mint „Misfat al Abryeen” megőrizte hagyományosabb légkörét. Ezt a hegyi falut narancssárga és barna árnyalatú kőépületek alkotják, és inkább néz ki egy olasz hegy falunak, mint egy olyannak, mint amit várnánk az Arab-félszigeten. „Misfat al Abryeen” azonban egy gyönyörű példája a hegyi életnek Ománban. Egy meredek út vezet fel a hegyre, és az idelátogatók sétálhatnak az épületek között, megcsodálhatják a banánfákat és a buja növényzetet. Található egy régi őrtorony a falu fölött, amihez fel lehet menni, ahonnét megtekinthető „Misfat al Abryeen” valamint a környező területek és a vízzel teli gátak.

Masirah-sziget
Omán partjainál található a Masirah-sziget, amely egyedülálló hely az utazók számára a napsütés, a strandok, a vadon élő állatok és a történelme miatt. Masirah-sziget otthont ad az ománi légi bázisnak, az itt található városok viszonylag kicsik. Emiatt kicsi a tömeg, viszont sok félreeső helyet lehet felfedezni. Rendszeres kompok állnak rendelkezésre a szárazföldről és vissza. A Masirah-szigeten a fő kedvtelések közé tartozik az úszás, a rengeteg hajóroncs megtekintése a partoknál, és a teknős-les: az minden évben a keltetési szezonban megjelenő több, mint 30.000 teknős megfigyelése.


Bahla
Egy másik hihetetlen úti cél Észak-Ománban Bahla városa. Ez egy oázis a sivatagban, és már évszázadok óta egy megállási pontja utazóknak. Bahla mindössze 40 km-re (25 mérföld) található Nizwa településtől, és egy látványos, történelmi erőddel büszkélkedhet. A Bahla-erőd eredete a XIII. századik nyúlik vissza, amikor a Banu Nebhan törzs tartotta ellenőrzése alatt. A Bahla-erőd megtekintése mellett megtekinthető a városfal, amely vályogból készült és közel hét mérföld hosszú. A piacon ajándéktárgyakat lehet venni, továbbá Bahla jól ismert a helyi fazekasságáról, így a piac ezen termékek lenyűgöző választékát is kínálja.

Salalah
Dél-Ománban található Salalah, amely Maszkat mellett a második legnagyobb városként is ismert. Salalah különösen fontos, mert ez az ősi otthona a Kábúsz Ománi Szultánnak, aki 1970. óta uralkodik. Egy látogatás során megcsodálható a hihetetlen Kábúsz-palota, és az Óváros - Haffa néven ismert - régi építményei is. Érdemes ellátogatni az Al-Baleed régészeti lelőhelyre - kicsit az időben visszalépve. Salalah jól ismert a tömjén kereskedelméről, így valószínűleg Haffa bazárjában egy-egy szuvenír csábító lesz. Júniustól-augusztusig India felől érkező monszun felhők állandó esőzést hoznak a térségbe, ennek eredményeként a tengerparti régió Salalah körül átalakul egy zöld oázissá szezonális vízesésekkel és patakokkal.


Jebel Akhdar
Jebel Akhdar nevét Zöld-hegységnek lehet fordítani, ez az Al Hadzsar hegységnek a része. Ez nem egy hagyományos orom, és nem szabad, hogy a zöld szó –a nevében-megtévesszen! A „Jebel Akhdar” régió elsősorban mészkő, és Omán legmagasabb pontja itt található. Mivel nem borítják buja erdők, a magasság miatt hűvösebb a hőmérséklet, fenntarthatóbb természeti környezet, mezőgazdaság jellemi, mint alább a sivatagot. A terület már védett, és kirándulni lehet gyönyörű teraszok és gyümölcsökkel teli fák között. A túrázás nem a legvonzóbb tevékenység az ománi sivatagában, de tökéletes időtöltés lehet itt, Jebel Akhdarban.