Az Arab-félsziget szélén található az Ománi Szultánság. Gyakran figyelmen kívül hagyják az utazók Ománt, holott ez az egzotikus hely tele van hihetetlen látnivalókkal és városokkal. Fővárosa, Maszkat messze a legnépszerűbb célpontnak számít, de ez csak egy kis része annak, ami Ománt igazán izgalmas hellyé teszi. A hely sivatagi tájakat, hihetetlen hegyvonulatokat, történelmi várak sokaságát...

Az Arab-félsziget szélén található az Ománi Szultánság. Gyakran figyelmen kívül hagyják az utazók Ománt, holott ez az egzotikus hely tele van hihetetlen látnivalókkal és városokkal. Fővárosa, Maszkat messze a legnépszerűbb célpontnak számít, de ez csak egy kis része annak, ami Ománt igazán izgalmas hellyé teszi. A hely sivatagi tájakat, hihetetlen hegyvonulatokat, történelmi várak sokaságát , valamint egész évben nyitva tartó meleg strandokat kínál, így az ezeket kedvelő turisták számára kihagyhatatlan, bakancslistás úti cél lehet a következő utazás során. Az alábbi lista Omán legjobb kirándulóhelyeiről ad áttekintést.

 

Ras al Jinz

A legkeletibb csúcsa Ománnak „Ras al Jinz”. egy teknős rezervátum, amely segíti a teknősök népesedését és védi az Indiai-óceán tengeri teknőseit. Ha a nyár folyamán, illetve a május és október között keresi fel ez a helyet, láthatóak a teknősfészkek a parton, meg lehet tekinteni a teknősök kikelését is, és ahogy az óceán felé megteszik az utat. A látogatás a teknős rezervátumba Maszkatból akár egy egy napos kirándulás során is megoldható, de a legtöbb látogató általában azt választja, hogy eltölti az éjszakát egy szállodában és más nevezetességeket is megtekint, mint például a Teknős Látogatóközpont és Múzeum.

Muszandam fjordjai

A Muszandam-félsziget a legészakibb része Ománnak, amely az ország többi részétől az Egyesült Arab Emírségek által különül el. A régió egyes részei nagyon elszigeteltek, és már régóta hegyi falvak lakóinak és part menti közösségek otthonául szolgálnak. Muszandam fjordjai északra találhatóak és páratlan kilátást kínálnak. A Muszandam fjordokhoz való látogatás csúcspontjának számít a hajókirándulás, amely során felfedezhetőek a partok és a vízből kiemelkedő csúcsok, vagy a delfinek megtekintése egy hagyományos ománi - Dhow – csónakból, vagy a búvárkodás a tengeren. A térségben a népesség gyér és a vadvilág bősége jellemzi, ami miatt ez a régió Ománban az egyik legjobb kirándulóhelynek számít a természet szerelmesei számára.

Wahiba Sands

Omán központjában mérföldeken át sivatagi dűnék találhatóak, amelyek létrehozták az úgynevezett Wahiba Sands sivatagi tájat. Ez az a hely, ahol a Beduinok élnek, és ez egy népszerű úti célja azoknak, akik az igazi, autentikus, hagyományos Ománt kedvelik. Érdemes megtapasztalni a nomád életmódot egy túrán való részvétellel, amely során lehetőség van teve háton lovagolni és kempingezni a csillagok alatt. Ibra várost tartják Wahiba Sands fő kapujának, ahonnan a vezetett túrák indulnak.

Nizwa

A hatodik és hetedik században Nizwa város volt Omán fővárosa. Ma a város a hihetetlen erődjéről a legismertebb, amely a XVII. században épült Bin Saif Al Ya'ribi szultán idején. Az erőd egyes részeinek eredete azonban a IX. századig nyúlik vissza. A Nizwa erőd csúcspontja egy hatalmas henger alakú torony. Az erődnek is van néhány érdekes védelmi struktúrája, mint a csapdák és szokatlan formájú ablakok, ahonnan a közeledő ellenségre lőttek. Az erőd jelenleg múzeumként szolgál, amely bemutatja a XVII. századi Omán életét. Egy nizwai látogatás során érdemes elmenni a bazárba, vagy szabadtéri piacra, valamint a szokatlannak számító kecske piacra, amely két napon van minden héten nyitva a város központjában.

Maszkat

Ha csak egy helyre látogatna el Ománba, akkor valószínű, hogy az Maszkat lesz. Ez a város váraknak, kastélyoknak, múzeumoknak és a piacoknak ad otthont, így mindenki számára tartogat valamit. Ha a Qasr Al Alam királyi palota belső részét nem lehet meglátogatni, akkor érdemes elmenni a közeli kikötőbe, és onnan megtekinteni ezt a csodálatos építményt. A palotát körül lévő a két védőbástya, erőd az Al Jalali és Al Mirani ma múzeumoként szolgál és megtekinthető a látogatók számára. Nem muszlim utazók is megtekinthetik a lélegzetelállító Sultan Qaboos nagymecsetet a reggelek többségén, megcsodálhatják a szépségét, a hatalmas kristálycsillárt, a márvány falelemeket és a világ második legnagyobb perzsaszőnyegét.