Andalúzia egy autonóm közösség, mely Dél-Spanyolország nagy részét magába foglalja. Változatos hosszú mediterrán tengerpartjával és hegyláncolatával, az egyik legszebb táj egész Európában. Andalúzia jelentése...

Andalúzia egy autonóm közösség, mely  Dél-Spanyolország nagy részét magába foglalja. Változatos hosszú mediterrán tengerpartjával és hegyláncolatával, az egyik legszebb táj egész Európában. Andalúzia jelentése arabul „ vandálok", ez valószínűleg az egykori fosztogatásnak köszönhető, és annak a ténynek, hogy különböző kultúrák és nemzetek a remek elhelyezkedése miatt jogot formáltak rá az idők során. Mindezen körülmények miatt sok városnak multikulturális az építészete, konyhája, és a történelme van. Ezek a városok adnak főként otthont a flamenco táncot, a tapas-t és a sherry-t népszerűsítő kulturális fesztiváloknak. Az alábbi lista néhány Dél-Spanyolországban található kihagyhatatlan nevezetességet mutatja be.

 

 

Jerez de la Frontera

Erről a kisvárosról sokan úgy tartják, hogy annyira andalúziai, hogy bárki megtalálja. Bár a nagyobb városok, mint Cadiz és Sevilla is megkapta ezt a megtiszteltető jelzőt, Jerez azonban számos egyéb dologról is híressé vált. Ez a központja a spanyol lovaskultúrának, és otthona a minőségi likőrbor (sherry) feltalálásának. Az idelátogatók tizenegy európai palotát és egy mór palotát és erődöt látogathatnak meg. Az egyik fesztivál során bőségesen van lehetőséget arra, hogy a turisták megtekinthessék a hagyományos flamenco táncot abban a városban, ahol azt „feltalálták”.

Donana Nemzeti Park

A Doñana Nemzeti Park a „termékeny” folyó deltájában található, ott, ahol a Guadalquivir folyó találkozik a Földközi-tengerrel. Ez egy ökológiai paradicsom a homokdűnéivel, mocsaraival és síkságaival, amely sok vadonélő faj számára menedékül szolgál. Itt madármegfigyelők nyomon követhetik a több ezer különböző afrikai vándorló faj vonulását. A szerencsések számára több helyi veszélyeztetett faj is látható, ilyen például az ibériai hiúz és a spanyol parlagi sas. A hely egykor a nemesség otthona volt, így a jelenlegi látogató központoknak és a tengeri múzeumnak otthont adó kastélyok és kúriák az új feladatoknak megfelelően átalakításra kerültek, amelyeket igazán érdemes szintén megtekinteni.

Marbella

Marbella, egykor kis halászfalu volt, ma azonban a Costa del Sol világszínvonalú tengerparti üdülőhelyének számít. A hely finom homokkal borított strandjai és a Földközi-tenger tiszta kék vize vonzza leginkább a turistákat, azonban számos történelmi látnivalót is érdemes felfedezni. A fallal körülvett óváros még fennmaradt szinte ugyanúgy, mint annak idején a XVI. században volt. Amikor az időjárás miatt Marbella pálmákkal szegélyezett strandjai nem alkalmasak fürdőzésre, az idelátogatók sétálhatnak a „Golden Mile” sétányon és megtekinthetnek számos európai luxus lakást és üdülőt. A Puerto Banus yacht-kikötőt körülvevő területen a város legjobb butikjai, éttermei és bárjai találhatók.

Cadiz

Úgy vélik, hogy Cadiz település a legrégebbi, folyamatosan lakott város egész Nyugat-Európában, amelyet több mint három évezreddel ezelőtt a föníciai hajósok alapítottak. Az idelátogatók élvezhetik a hosszú tengerpartok nyilvános strandjait, hullámzást a hullámtörő gátakon, és megtekinthetik a több ezer éves építészetét a városnak. Az itt megrendezett Karnevál - amely a harmadik legnagyobb ilyen ünnep a világon-, kihagyhatatlan látnivalónak számít. Az év többi részében a vendégek élvezhetik a tenger gyümölcseit, a szörfözést és nem utolsó sorban a flamenco táncot.

Malaga

Kívülről, ez a város egy visszafogott és modern hely, azonban a történelmi, gótikus városközpont egy teljesen másik világ. Ez a szülőföldje Pablo Picasso-nak, és egy nagy gyűjtemény is a múzeum rendelkezésére áll. Azoknak, akik a régebbi történelmi helyeket szeretik érdemes ellátogatni a Római Színházba valamint a híres Mór-kastélyba („Azcalba”). A nagyszerű, XI. században épült Gibralfaro-vár kihagyhatatlan látnivaló azok számára, akik szeretik a pazar kúriákat. Malaga jól ismert a „tapas” bárokról és híres arról, hogy az egyik legízletesebb tradicionális ételeket kínáló konyhái vannak a régióban.