A Kanári-szigetek Spanyolország egyik legnépszerűbb és leghíresebb szigetcsoportja. A spanyol "tulajdonban" lévő, afrikai partoknál fekvő szigetek szubtrópusi klímájának és élővilágának is megvan a varázsa...

A Kanári-szigetek Spanyolország egyik legnépszerűbb és leghíresebb szigetcsoportja.  A spanyol "tulajdonban" lévő, afrikai partoknál fekvő szigetek szubtrópusi klímájának és élővilágának is megvan a varázsa, azonban rengeteg a ránk váró felfedezni való is. Nézzünk pár érdekes tényt a Kanári-szigetekről:

 

Nem egy, hanem két fővárosa van

Santa Cruz de Tenerife és a Las Palmas de Gran Canaria, a két legnagyobb szigeten találhatóak és együtt osztoznak a szigetcsoport fővárosa státuszon (4 évente). Santa Cruz de Tenerife ad otthont a második legnépszerűbb és elképesztően látványos Karneválnak a világon, amely több, mint egymillió embert vonz minden februárban.

Kutyák szigete

A Kanári-szigetek elnevezésről általában egy kis sárga madár jut eszünkbe. Azonban a név Islas Canarias szóból származik, amelynek a latin jelentése Insula Canaria azaz Kutyák Szigete. Egyesek úgy vélik, hogy az itt található kutyák valójában a barátfókák fajához tartoztak, mivel a szó szerinti latin fordítása a névnek Tengeri kutyák. Jelenleg a barátfókák súlyosan veszélyeztetettek, a három faj közül a Kanári-szigeteken élő barátfókák kihaltak. A legenda szerint a név eredete onnan származik, hogy a sziget őslakói valaha imádták kutyákat, néha mumifikálták őket és szent állatként tisztelték, így amikor a rómaiak először jártak a szigeten, ők adták a szigetnek a canarii nevet, amelynek szó szerinti jelentése Kutyások.

Közelebb van Afrikához, mint az Európához

Kanári-szigetek Afrika Észak-nyugati partjainál találhatók, sokkal közelebb az Egyenlítőhöz, mint a Spanyol szárazföldhöz. A szigetvilág hét nagyobb és több kisebb szigetből áll, melyek mindegyike vulkanikus eredetű: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, és a kisebb szigetek: La Graciosa, Alegranza, Montana Clara, Roque del Este, Roque del Oeste és Isla de Lobos.

Teide hegység – a harmadik legnagyobb vulkán a világon

A Teide hegység Tenerife szigeten található, amelyik mind a Kanári szigetek, mind Spanyolország legnépesebb szigete, és ez az egyik fő turisztikai célpont, ahová több, mint 12 millió turista látogat évente. A szigetek vulkanikus jellege által létrejött számos természetes strand finom fekete kavicsos vagy homokos partja a Kanári partvidéknek jellegzetes megjelenést kölcsönöz.

Szubtrópusi éghajlat

A Kanári-szigetek fekvése szerencsésnek mondhatóak, hiszen itt meleg az időjárás egész évben, a forró, hosszú nyári napokat télen a hűvösebb, de a továbbra is fennmaradó meleg időjárás váltja fel.