Európa kisvárosainak meglátogatása meghitt és egyben pihentető utazást kínál. A kontinens fővárosai kétségtelenül látványosnak számítanak, azonban néhány...

KIRÁLYI MADRID

KIRÁLYI MADRID  3*

Spanyolország, Kasztília, Madrid
Indulások: 2024.04.29-tól
Időpontok: 2 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 3*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Csoportos városlátogatás magyar idegenvezetéssel

Európa legmagasabban fekvő fővárosa a tengerszint felett közel hétszáz méterrel helyezkedik el, az Ibériai-félsziget közepén. Fekvése rímel fővárosi mivoltára; a középkor és az újkor határán I. Károly spanyol király döntése volt az egykori mezőváros felemelése a központi adminisztráció székhelyévé. A választás magyarázata nem csak a kellemes magaslati levegőben keresendő, sokkal inkább a közelben lévő királyi palota, az El Escorial megépülése volt a fő szempont. Ekkoriban a környék sűrű erdőkkel teli békés vidék volt, ahol együtt éltek mórok és keresztények. Hirtelen nemesi és egyházi épületek sokasága emelkedett ki a földből – mindenki a király közelében igyekezett tartózkodni - ami átszabta a környezet látképét. Napjainkra a szűk sikátorok egy trendi világvárost képeztek. Nyüzsgő éjszakai élete, elegáns üzletei és nem utolsósorban felbecsülhetetlen műkincsei révén látnivalókban gazdag, élményekkel teli napok állnak a városba látogató vendégek előtt. Apropó vendégek: a helyiek, a madrileno-k híresen nyíltszívűek és barátságosak a nézelődő turistákkal. A csoportot helyi magyarul beszélő idegenvezető várja a madridi repülőtéren az érkezéskor és kíséretet nyújt a transzferek és a kirándulások alatt. A repülőúton nem kíséri idegenvezető a csoportot.

1. nap: Budapest - Madrid

Elutazás repülőgéppel Budapestről Madridba. Megérkezés az esti órákban, transzfer a városközponti szállodába. Az elegáns és könnyed atmoszférájú nagyvárosban építészetileg változatos, gazdagon díszített nagypolgári épületek, családias kerületek és történelmi nevezetességek váltják egymást. Madrid tömegközlekedése remek, több metróvonala segítségével gyorsan felfedezhető ez az életteli város.

2. nap: Madrid

Egész napos városnézés Madridban a középkori, reneszánsz és barokk korabeli emlékek és legszebb terek érintésével: a Gran Via sugárút – „a spanyol Broadway”, a Spanyol tér Cervantes szobrával, az impozáns Királyi Palota, a Nagykapu tér, a Cibeles tér márvány szökőkútja és a Neptun díszkút, a Kolumbusz tér, a Retiro park és nem utolsó sorban az Atocha pályaudvar, mely „mellékállásban” pálmaházként működik. Délután a műkincsekben gazdag Prado Múzeum megtekintésére nyílik lehetőség. Az időszakos kiállítások mellett érdemes a XVII-XVIII. századi spanyol mesterek munkáit is felkeresni, ahol más művészek mellett Franciso de Goya és Diego Velaquez is képviselteti magát számos alkotással. Visszatérés a szállodába a kora esti órákban.

3. nap: Madrid – Toledo

Szabadprogram. Fakultatív program: kirándulás Toledóban. A városban a különféle kultúrák emlékeinek keveredése és az óváros látképe időutazásra invitálja az odalátogatókat. Toledo épületein és városnegyedének falain az idő vasfoga sem okozott károkat, hiszen kifogástalanul idézik a lovagkor hangulatát. Séta az óvárosban a gótikus katedrálisnál, a város legrégibb zsinagógájának és El Greco világhírű festményének, az Oraz gróf temetésének megtekintése a Santo Tomé-templomban.

4. nap: Madrid (Segovia – El Escorial – Elesettek völgye)

Szabadprogram Madrid további egyéni felfedezésére, vagy fakultatív programlehetőség Segoviába, El Escorialhoz és az Elesettek völgyéhez. Az első állomás Segovia, mely rendületlenül őrzi az ősi spanyol városok szellemiségét. Az akvadukt (habarcs nélkül épült vízvezeték) az egész ország egyik leglátványosabb római kori emléke, mely 17 kilométer hosszan szállította a vizet az Alcázar erődhöz. A folytatásban a San Lorenzo de El Escorial-i királyi palota és kolostor építészeti értékei tekinthetők meg. A fővárosba visszavezető úton látogatás az Elesettek völgyében, a polgárháború áldozatainak nyughelyén, ahol Franco tábornok sírja is helyet kapott. Visszatérés Madridba az esti órákban.

5. nap: Madrid

Reggeli után transzfer a repülőtérre, elutazás Budapestre közvetlen repülőjárattal. Minimum létszám: 20 fő

359 500 Ft/fő-től +

Európa kisvárosainak meglátogatása meghitt és egyben pihentető utazást kínál. A kontinens fővárosai kétségtelenül látványosnak számítanak, azonban néhány kisebb város meglátogatása mindenképpen gazdagítani fogja az európai élményeket. Az alábbi 10-es lista a kedvenc kisvárosokról ad ízelítőt.

 

Delft, Hollandia

Ha belegondolunk abba, milyen csodálatos Amszterdam, akkor könnyen el lehet képzelni, hogy ennek egy miniatűr, kevesebb turista által látogatott verziója is hasonlóan szép lehet! Mindenképpen érdemes ellátogatni Delft városkába, hiszen ez a bájos város főként a csatornáiról és az északi reneszánsz építészetéről híres továbbá a szép katedrálisáról és a kedvelt kávézóiról is ismert. Delft a híres festőnek, Vermeernek a szülővárosaként ismert, valamint a város neves a kék, festett fazekasságáról, és a vízmenedzsmentjéről is – a hollandok úgy tartják, hogy a városnak kiváló csatorna rendszere van.

 

Schaffhausen, Svájc

Svájc tele van apró falvakkal és jó állapotban fennmaradt városokkal, amelyek a II. Világháború pusztítását is túlélték. Az egyik kedvelt helynek számít Schaffhausen. A városnak élénk a történelmi negyede: tele van gyalogosokkal, mint ahogy egykor lehetett a régi időkben. A városban érdemes csodálni a reneszánsz épületeket. Érdemes továbbá figyelmet szentelni a számos híres erkélyablaknak is (angol nyelvterületen Oriel- ablakok). A Rajna folyó mentén található városnak szép látképe tárul a látogatók elé a hegy tetején található várból, ahová a szőlőültetvényeken keresztül felsétálni. Mindemellett Európa legnagyobb vízesése, a Rheinfall-vízesés is csak egy 45 perces folyóparti sétára található, vagy vonattal is megtehető az út, hiszen csak egy-két megállóra van a vízesés.

 

Cáceres, Spanyolország

Kíváncsi arra, hogy az arany és a vagyon hová került, miután a spanyolok kifosztották az Új világrészt? Hatalmas összegeket fordítottak a kúriák, templomok, paloták építésére Cáceresben. Még a legelszántabb utazóknak is megbocsáthatatlan lenne, ha kihagyná ezt a félreeső várost, Cácerest. Ennek a távoli Extremaduraban található városnak egy történelmileg gazdag, ragyogó „Ciudad” emlékhelye, óvárosa van. Híres Camino de Santiago zarándokút (az úgynevezett Via de la Plata) Sevillából, a zarándokokat a város mintegy harminc tornyán túl, észak-Santiago felé vezeti. A római, iszlám, észak-gótikus és olasz reneszánsz stílusú építészet keveréke jellemzi a várost.

 

Český Krumlov, Cseh Köztársaság

Vélhetően Európa többi kisvárosa sem tud többet nyújtani annál, amit Český Krumlov nyújt az idelátogatóknak. Csehország tele van történelmi városokkal és történelmi hangulattal, így Český Krumlov egyike azoknak a településeknek, amit nem szabad kihagyni. Képzeljük el egy nyolcas alakú folyó kígyózását az óváros macskaköves utcái között, és egy várat, amely a folyópart felett a magasban található, ahonnan madártávlatból csodás a panoráma! A hangulatos kiskocsmák középkori stílusú ételekkel és néhány korsó pilseni sörrel - amely Bohemiát híressé tette - várja a látogatókat. Ha mindehhez egy kis élő zene párosul és még több sör, máris egy kiváló éjszaka kínálkozhat ebben a történelmi városban.

 

Bruges, Belgium

Bruges évszázadók óta turistacélpontnak számít, ezt a tényt nem lehet letagadni, de ez még nem teszi kevésbé lenyűgözővé. Bruges az aranykorszakában gyapjú kereskedelemből gazdagodott meg a XII-XV. század között. Most a város festői csatornáiban és kecses építészetében lehet gyönyörködni. Bruges egy élvezetes város, sétálhatunk a régi utcákon, fel lehet mászni a 366 lépcsőn a XIII. századi haranglábhoz, hajózni lehet a csatornákon illetve beülni és élvezni az utcára néző kávézók hangulatát. A legjobb az egészben, hogy Belgium kicsi, így Brugesba könnyen ellátogathat bárki rövid idő alatt vasúttal, akár Brüsszelből, vagy Antwerpenből, Genfből.