Ne hagyjuk figyelmen kívül Észak-Spanyolország látnivalóit, a jó állapotban fennmaradt középkori falvait, a festői borvidékeket, a gyönyörű Vizcayai-öböl partvidékét, a Baszkföldet, pedig ezen látnivalókat igazán megéri megtekinteni!

Sok utazó, az Ibériai–félszigetre, Spanyolországba tervezett utazását Madridban kezdi, majd ezt követően többnyire déli irányba utaznak tovább, ahol az éghajlat sokkal mérsékeltebb, és megtekinthetik a történelmi mór várakat, illetve meglátogathatják Kelet-Barcelonát vagy Valencia városát. Azonban ne hagyjuk figyelmen kívül Észak-Spanyolország látnivalóit, a jó állapotban fennmaradt középkori falvait, a festői borvidékeket, a gyönyörű Vizcayai-öböl partvidékét, a Baszkföldet, pedig ezen látnivalókat igazán megéri megtekinteni!

 

Gaztelugatx

Gaztelugatxe egy kis félszigetszerű sziget a Vizcayai-öbölben, amely egy várra hasonlít. A Castle rock-nak is nevezett szikla a szárazföldről a szirteken kialakított gyalogoshíd segítségével megközelíthető. A kis kápolna, amely Keresztelő Szent János nevéhez fűződik, a sziget tetején található. A Gaztelugatxe tetejére egy 231 fokos lépcsősor vezet fel, amelyet lassú léptekkel érdemes megmászni, de az itt járt utazók szerint, ez a lélegzetelállító kilátás igazán megéri az erőfeszítést!

Pamplona

Pamplona egy történelmi város, amely egykor a Navarra Királyság központja volt. Ez a város a San Fermin fesztiválról ismert, amelyen a félelmet nem ismerő emberek próbálnak lehagyni egy csorda bikát a város utcáin (bikafuttatás). A fesztivál több, mint hat napon át zajlik a fővárosban, júliusban. A másik népszerű tevékenység a városban a bikaviadal, hiszen itt van a negyedik legnagyobb bikaviadal-aréna a világon. Pamplona az első város a Szent Jakab úton (Camino de Santiago) vagyis a Zarándokok útján Santiago városba. Sok parkját és történelmi épületét az arra sétálók megcsodálhatják.

Santiago de Compostela

Galicia fővárosa Santiago de Compostela, amely arról híres, mint a végső célpontja a hagyományos zarándoklatnak, amely Camino de Santiago néven ismert. Szent Jakab Útnak is hívják, ennek a zarándoklatnak az eredete a középkorig nyúlik vissza, azért is nagyon fontos, mert úgy vélik, hogy Santiago de Compostela az a hely, ahol Szent Jakab apostol - Jézus Krisztus tanítványa -, van eltemetve. A legtöbb zarándok számára az érkezési pont a város főtere. Ez a város szívében található nyüzsgő tér, amely sok fontos nevezetességnek ad otthont, különösen a Santiago Székesegyháznak (Santiago Cathedral), ahol Szent Jakab apostol sírja található.

Santillana del Mar

A kényelmes cipők viselése szinte kötelező azoknak a látogatóknak, akik Santillana del Mar falut szeretnék meglátogatni, amely egy tökéletesen megőrzött középkori falu, és amely kizárólag gyalog bejárható. Spanyolország nyugati partján található ez a Kantábriai - kincs, kevesebb, mint 31 km-re Santander-től, és közelében találhatóak az Altamira barlangok is, amelyek őskori festményeikről híresek. Van egy régi mondás, miszerint Santillana del Mar egy város három hazugsággal: nem szent (Santo), nem lapos (Iliana); és nem is tengerparti (Mar) város. Habár a hely valójában a nevét Szent Juliannáról kapta, aki a Colegata-ban, a leghíresebb templomban van eltemetve Kantábriában. A városban a másik népszerű látványosság az inkvizíció kínzóeszközeit bemutató Museum of the Inquisition.

San Sebastian

San Sebastian a Baszkföldön található, mindössze 19 km-re Franciaországtól. Ezt a népszerű tengerparti üdülőhelyet hegyek veszik körül, amely tovább növeli szépségét. San Sebastian leghíresebb látványossága a La Concha, amely a világ egyik legjobb városi strandja. Parte Vieja, vagyis az Óváros számos bárnak ad otthont, így népszerűvé vált a partizók körében. A város legtöbb épülete a XIX. századból származik, hiszen San Sebastian városát az angolok és a portugálok 1813-ban lerombolták. A város jól ismert a júliusi Jazz fesztiváljáról, amely az egyik legrégebbi jazz esemény Európában. Egyéb fesztiválokat és kulturális eseményeket is megrendeznek a városban egész évben.