November végén mutatták be a Michelin-kalauz 2014-es spanyolországi és portugáliai kiadását. A bilbaói Guggenheim Múzeumban tartott bemutatón természetesen az Ibériai-félsziget szakács-művészetének színe-java megjelent, a nagy érdeklődéssel várt Vörös Könyv idén mégis kevés meglepetést tartogatott a szakma számára...

November végén mutatták be a Michelin-kalauz 2014-es spanyolországi és portugáliai kiadását. A bilbaói Guggenheim Múzeumban tartott bemutatón természetesen az Ibériai-félsziget szakács-művészetének színe-java megjelent, a nagy érdeklődéssel várt Vörös Könyv idén mégis kevés meglepetést tartogatott a szakma számára.

 

Talán maguk a gumigyáros Michelin testvérek sem gondolták volna az étterem-kalauz 1926-os első kiadásakor, hogy közel kilencven évvel később séfek és egész éttermek szerencséje múlhat egy-egy megítélt vagy éppen elveszített csillagon. A Vörös Könyv jelentősége Spanyolországban az utóbbi időben különösen nagy, hiszen az ezredfordulót követően egyre több spanyol - katalán és baszk - séf robbant be a világ gasztronómiai élvonalába. Spanyolország ugyanakkor egyedi esetnek számít, hiszen a nemzetközi gyakorlattal ellentétben nem a fővárosban találhatóak a legnagyobb szakmai elismerésnek örvendő éttermek. (Az Egyesült Államok és New York City esetétől ebben az összevetésben talán tekintsünk el.)

David Muñoz

A legújabb Michelin-kalauz továbbra is fenntartja az eddigi látott gasztronómiai decentralizmust Spanyolországban. Noha a rendkívül tehetségesnek tartott David Muñoz Diverxo-ja felhelyezte Madridot a legfelső kategóriát jelentő 3 csillagos éttermek térképére, mindez eltörpül a katalóniai és baszkföldi konyhák egyértelmű dominanciája mellett. Sokat mondó adat, hogy a 2014-es kalauzban 3 csillaggal kitüntetett spanyol éttermek pontosan fele Baszkföldön található. A legmagasabb szinten kiemelkedik a két éttermet adó Donostia-San Sebastián, amely a 2016-os Európa Kulturális Fővárosa cím mellett akár Spanyolország gasztronómiai fővárosának is nevezhetné magát.


Elena Arzaknal

Noha a 2014-es Michelin-kalauz közel sem bánt szűkmarkúan Spanyolországgal, a szakma véleménye megoszlik az idei csillagok elosztásáról. José Carlos Capel, az El País napilap szakírója nem vitatja ugyan a legmagasabb kategória éttermeit, kételyei azonban így is vannak a francia ítészek megfelelően átfogó (?) tapasztalataival kapcsolatban. Ami megkérdőjelezhetetlen, hogy csillaghullás sem eddig, sem pedig ezután nem várható Juan Mari Arzaknál, akit az új baszk konyhaművészet atyjának is nevezhetünk, és aki lányával, Elenával közösen üzemeltetett san sebastiáni éttermében évről-évre a legmagasabb gasztronómiai szintet képviseli. A 2014-es listán ismerős névnek számít továbbá Pedro Subijana Akelarre-ja, valamint Martín Berasategui étterme is.

Martín Berasategui

Ha pedig mindezek után valaki kedvet kapott volna, itt az idei év 3 Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol éttermeinek listája:

Diverxo/David Muñoz (Madrid),Quique Dacosta (Denia), Akelarre/Pedro Subijana (Donostia-San Sebastián), Juan Mari Arzak (Donostia-San Sebastián), El Celler de Can Roca/Roca testvérek (Girona), Azurmendi/Eneko Atxa (Larrabetzu), Martín Berasategui (Lasarte-Oria), Sant Pau/Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar).

 

További érdekes írások Spanyolországgal kapcsolatban, a KultúrTapas oldalán.