Bioparc Valencia egy kicsi, mindössze 25 hektáros állatkert a spanyolországi Valenciában. Afrikai állatok gyűjteményét csodálhatjuk meg, azonban a többi állatkerttel ellentétben, ahol az állatokat ketrecbe zárják, itt szabadon mozoghatnak a parkban...

Bioparc Valencia egy kicsi, mindössze 25 hektáros állatkert a spanyolországi Valenciában. Afrikai állatok gyűjteményét csodálhatjuk meg, azonban a többi állatkerttel ellentétben, ahol az állatokat ketrecbe zárják, itt szabadon mozoghatnak a parkban. Azonban ettől nem kell megijednünk. 

A parkot  nem véletlenül illetik a magával ragadó jelzővel, itt ugyanis a látogatók vannak az állatok élőhelyén, nem pedig fordítva. Ez persze nem azt jelenti, hogy az érdeklődőket ketrecekben szállítják végig a parkban, hogy biztonságosan nézelődhessenek. Habár nincsenek ketrecek, a folyók, tavak, patakok és sziklák elkülönítik a kíváncsi tekinteteket az állatoktól, így azok zavartalanul, gyakorlatilag láthatatlan korlátokkal körülvéve, teljesen otthon érezhetik magukat.

A veszély érzetét azonban mindenki megtapasztalja látogatása során, hiszen hihetetlenül közel vannak az állatok, és annyira valódinak tűnik a veszély illúziója, hogy szinte mindenkiben megemelkedik az adrenalinszint. 

Bioparc Valencia azonban nem csak emiatt oly különleges. Más állatkertekkel ellentétben, ahol a különböző fajok egymástól elkülönítve élnek, itt ugyanazon a területen mozoghatnak korlátok nélkül, akárcsak természetes élőhelyükön, a vadonban.  Ennek köszönhetően azt is megtapasztalhatjuk, hogy a gorillák és a majmok megosztják egymás között a területet illetve, hogy a zebrák és az emuk békésen élnek egymás társaságában.

A különböző állatfajok tehát ugyanolyan békésen élnek együtt, akárcsak a „valódi élőhelyükön” tennék. Más szelíd állatok, például a makik teljesen szabadon kóborolhatnak a park területén, így gyakran a látogatók szemtől szemben találják magukat velük, anélkül, hogy bármiféle akadály választaná el őket egymástól.

A biztonságot megteremtő korlátok többségét ugyanis szinte teljesen láthatatlanná tették, így a látogatók a vadonban érezhetik magukat, mégis teljesen biztonságban.