Idén ötödik alkalommal kerülnek megrendezésre Magyarországon a Baszk Kulturális Napok, melynek célja a baszk népről alkotott hazai, jobbára sztereotípiákra épülő kép átformálása. A korábbi évekhez hasonlóan Szegeden és Budapesten tartandó programok mindenki számára változatos lehetőséget kínálnak a baszk kultúra megismerésére...

Idén ötödik alkalommal kerülnek megrendezésre Magyarországon a Baszk Kulturális Napok, melynek célja a baszk népről alkotott hazai, jobbára sztereotípiákra épülő kép átformálása. A korábbi évekhez hasonlóan Szegeden és Budapesten tartandó programok mindenki számára változatos lehetőséget kínálnak a baszk kultúra megismerésére.

 

 

Morvay Károly, az ELTE professzorának évtizedeken át tartó úttörő munkáját követően néhány éve új erőre kapott a baszk nyelv oktatása Magyarországon. 2012 óta Európa egyik legősibb nyelvének, az euskarának a tanítása immár itthon is a hivatalos baszk lektorátusuk köré szerveződik, nem utolsósorban Izaskun Pérez korábbi lektor állhatatos munkájának köszönhetően. Az általa indított baszk kulturális összejövetel lassan hagyománnyá vált Szegeden és Budapesten is, amelynek gyümölcseként idén ötödik alkalommal tartanak Baszk Kulturális Napokat hazánkban. A korábbi évektől eltérően ezúttal négy napos rendezvénysorozatra lehet készülni, hiszen a Szegedi Tudományegyetemen és az ELTÉ-n rendezett programok mellett egy hódmezővásárhelyi előadás, valamint a Budapest Folk Feszt keretein belül egy népzenei nagykoncert is színesíti a repertoárt.
Íme a részletes program:

 

Április 23. 18:00 - Nyugi Kert (6723, Szeged Vitéz utca 28.)
Txapelketaren Eguna Szegeden: Pintxo- és mus kártya bajnokság

A Szegedi Tudományegyetem campuszától egy kőhajításra kerül megrendezésre a Tisza-parti Baszk Kult. Napok hagyományos pintxo-készítő versenye, amelyre mindenki benevezhet saját miniatűr gaszto-remekművével. Baszkföldön ugyanis tapas helyett a pintxo-kultúra virágzik, a tradicionális baszk kanapék pedig az utóbbi évek nemzetközi gasztro-hódításainak is szerves részét képezik. A zsűri elnöke Oxel Uribe-Etxebarria lektor lesz, aki a kulináris élvezetek mellett egy hamisítatlan mus kártya bajnokságra is meginvitálja a játékoskedvű érdeklődőket.

Április 24. 17:00 - Emlékpont Múzeum (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy utca 34.)

Hitzaldia: Baszkföld - Identitás, hagyomány és jövő

Izaskun Pérez, a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem januárban leköszönt lektora mögött igen hosszú út van. A kétértelmű megfogalmazás szándékos, hiszen Izaskun egyenesen Németországból érkezik hódmezővásárhelyi előadását megtartani, amelyben hazája kultúrájáról hét nálunk töltött év után ismét magyaroknak beszél. A fiatal tanár és fordító speciális perspektívával rendelkezik Baszkföldről, hiszen sok éve külföldről szemléli saját hazáját. Előadásában beszél majd nyelvről, történelemről és politikáról is a baszk identitás legkisebb közös többszörösének megtalálása reményében, egy kicsit talán már magyar szemmel is.

 

Április 25. 17:00 - ELTE Spanyol Tanszék (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/C, I. em.)
Euskal Eguna: baszk mozi beszélgetés, valamint pintxók a Padrón Tapas Bárban

Alberto Gorritiberea baszk rendező Arriya (A kő) című díjnyertes játékfilmje valódi csemegével kecsegtet a filmművészet kedvelői számára. A 2011-es Málagai Filmfesztiválon több kategóriában is díjazott alkotásban dráma és szerelem keveredik a baszk identitás örvényében. A filmről hosszabb beszélgetés folytatása után a résztvevők az ELTE campuszáról közösen vonulnak át a közeli Padrón Tapas Bárba, ahol az alkalomra készített gastro-finomságokból hagyományos baszk dallamok kíséretében lehet majd szemezgetni. Az eseményre a számos baszk vendég mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Április 26. - Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova utca 3.)

Kontzertua: Juan Mari Beltran és a Góbé Zenekar

Juan Mari Beltran baszk népzenész fellépése a Budapest Folk Feszt egyik kiemelkedő eseményének ígérkezik, amelyet az este magyar fellépői is megerősítenek. A korábbi évek Baszk Kulturális Napjain nagy tapasztalatot szerző Góbé Zenekar ezúttal a Pireneusok népi hangjainak egyik legkiemelkedőbb alakjával lép közös színpadra Juan Mari Beltran txalaparta-művész személyében. Beltran spanyol koncertkörútjának hiátusaként Budapesten a magyar közönségnek is bemutatja az ősi baszk ütőshangszert, a txalapartát, mintegy méltó befejezését adva az ötödik Baszk Kulturális Napoknak is.

 

 

További érdekes írások Baszkföldről: KultúrTapas