Madrid lenyűgöző város, mely számos nagy múzeumnak ad otthont, mint például a Prado és a Királyi Palota. Érdemes ellátogatni az El Ratro-ra, a város híres bolhapiacára, majd megkóstolni Madrid specialitását, a churros-t, amelyet sűrű csokoládéba mártogatva fogyasztanak...

Madrid lenyűgöző város, mely számos nagy múzeumnak ad otthont, mint például a Prado és a Királyi Palota. Érdemes ellátogatni az El Ratro-ra, a város híres bolhapiacára, majd megkóstolni Madrid specialitását, a churros-t, amelyet sűrű csokoládéba mártogatva fogyasztanak. Esetleg, ha már unnánk a spanyol fővárost, íme néhány ötlet, merre kalandozzunk Madridból.

 

 

Valle de los Caídos
A világ egyik legvitatottabbnak tartott műemléke a Valle de los Caídos. Francisco Franco diktátor rendelte el a műemlék megépítését, a spanyol polgárháború halottainak tiszteletére. Rabokkal (beleértve a politikai foglyokat is) faragtatta ki a hegyoldalban az emlékművet. Ellentmondásos mivolta ellenére, napjainkra közkedvelt kirándulóhely a helyiek körében. Az 1930-as háborúban életüket vesztett katonák nyughelyeként is szolgál, az El Escorialtól néhány percre fekvő nemzeti park. A templomban temették el Franco tábornokot is, aki az egyetlen olyan ott eltemetett ember, aki nem a spanyol polgárháborúban vesztette életét.

Avila

Avila kihagyhatatlan az olyan utazók számára, akik szívesen látogatnak meg templomokat és katedrálisokat. Avila városában található a legtöbb egy főre jutó gótikus és román stílusú templom egész Spanyolországban. A legmagasabb tartományi fővárosból csodás a kilátás nyílik a folyóra. Érdemes meglátogatni az egyházakat és az érintetlen városfalat is, amely a 11.században épült. Avilában egyszerre van jelen a gótikus és a román jelleg, ezáltal különleges hangulatot teremtve.

Manzanares el Real Vár

A madridi térség egyik legjobb állapotában fennmaradt 15. századi vára rendkívül impozáns látványt nyújt. Ismert arról, hogy szerepelt a híres El Cid film egyik jelenetében. A kastély los Mendoza váraként is ismert, hiszen ez volt a család elnöki palotája. A spanyol katonai építészet gyönyörű példája a hat emelet magas gránitból épített vár. Ma a spanyol kastélyok múzeumának ad otthont. Madridtól 50 km-re, a Guardarrana hegy lábánál található.

Cuenca

Cuenca középkori városa a sziklák szélére épített házaival nem mindennapi látnivalókat kínál. Cuenca erődvárosi mivolta miatt évszázadokon át részt vett a harcokban. Egyes épületeinek története a 12. századig nyúlik vissza, ilyen például a Nuestra Senora de Gracia katedrális. A város első gótikus katedrálisa az évszázadok során rengeteget változott. A város remek helyet teremt a régi világok varázsának megtapasztalására. Madridtól nagyjából 160 km-re fekszik, így a nagy sebességű vonatokkal kb. egy óra alatt elérhető.

El Escorial

El Escorial egy rendkívül összetett építmény, melynek része a királyi palota, a kolostor, az iskola és a múzeum is. A 16. században épült, a munkálatokat pedig egy olyan építész irányította, aki korábban a Szent Péter Bazilika építését felügyelte Rómában. Létrehozásával II. Phillip király szerette volna bizonyítani a spanyolok befolyásosságát a keresztény világban. A kolostort San Lorenzo el Real del Escorialként is ismerik, hiszen Szent Lőrincről lett elnevezve. Eredetileg a Hieronymite szerzetesek számára épült, ma a Szent Ágoston rendnek ad otthont. Népszerű kirándulóhely, Madridból vonatokkal könnyen elérhető.

Toledo

Toledo a Tajo folyó jobb partján, egy domb tetején fekvő ősi városka, mely macskaköves utcáival igazán elbűvölő. A város a keresztény, zsidó és muzulmán kultúrák keveréke, hiszen épületeit mindhárom vallás képviselői használták már az évszázadok során. Érdemes megtekintenünk az Alcazar katedrálist. A Madridi pályaudvarról induló gyorsvonattal nagyjából 33perc utazással jutunk el a városba.

Segovia

Segovia az ősi városok sokaságának egyike, mely az évszázadok során tartozott már keltákhoz, rómaiakhoz, iszlamistákhoz és keresztényekhez egyaránt. A város egy kereskedelmi központ és rendkívül jó textiliparral rendelkezi. I. Isabellát (Kolumbusz Kristóf újvilági utazását finanszírozta) 1474-ben a San Miguel de Segovia templomban koronázták királynővé. Ne szalasszuk el Segovia vízvezetékének meglátogatását sem, amelynek történelme egészen az első vagy a második századig nyúlik vissza. Sem építőjét, sem az építés idejét nem ismerjük, hiszen a valaha rajta díszelgő feliratok mára szinte teljesen eltűntek, vagy olvashatatlanná váltak. A mai napig egy építészeti csoda, hiszen 25.000 tömbjét és 167 boltívét cement használata nélkül rögzítették egymáshoz,úgy, hogy azok a mai napig is stabilan a helyükön vannak. Madridtól 80 km-re, busszal 1 órára, vonattal 30 percre található.