Észak-Amerika leglátogatottabb vízesése a Niagara-vízesés, melytől mindössze 80 kilométerre található a világ vízeséseinek fővárosaként becézett Hamilton városa Kanadában. A város több száz vízesésnek otthona...

Észak-Amerika leglátogatottabb vízesése a Niagara-vízesés, melytől mindössze 80 kilométerre található a világ vízeséseinek fővárosaként becézett Hamilton városa Kanadában. A város több száz vízesésnek otthona, amit fekvésének köszönhet, hiszen egy geológiai törésvonal halad át a területen. Minden folyó, csermely, vagy patak a Nagy-Tavak irányába folyik a törésvonal mentén, helyenként egy vagy több vízesést eredményezve.

A nagy ipari városokra jellemzően, az acélgyártásra épülő Hamilton városának vízeséseit sokáig kevesen ismerték, egészen 2008-ig, amikor Chris Ecklund létrehozta a nonprofit kezdeményezést, a vízesések városát, hogy felhívja a figyelmet ezen rejtett értékekre. A helyiek csak pár nagyobb vízesést ismertek, ahova hétvégente piknikezni és kirándulni jártak, de mindenki számára ismeretlen volt valójában mekkora kiterjedésű területről van szó és hány darab van összesen a környéken.

Még ma is nehéz pontosan megmondani mennyi kaszkád található az érintett vonalon. Chris Ecklund honlapja név szerint mintegy 130 vízesés említ meg, de egyes források ezek számát 150 fölé becsülik. A becslések bizonytalanságát egyes vízfolyások időszakossága adja, körülbelül 50-60 olyan patak és folyó van, mely csak időszakosan található meg a területen, így ezek zuhatagai sem figyelhetőek meg mindig. Egyesek pedig eltűnőben vannak a város lakosságának és területének növekedésével párhuzamban.

Igazán nagy folyókról persze nem beszélhetünk, így például a Niagara-vízeséshez képest mindegyik vízesés eltörpül, hiszen aprók, nyugodt vízfolyásúak, de rendkívül sokszínűek. Vannak függöny-szerűek, szalagra hasonlítóak, „klasszikusok” és csipkések. A legszebb közülük talán a Webster’s Vízesés, a legmagasabb a 41 méter magas Tew’s Vízesés, a legkisebb pedig a Little Davis Vízesés a maga csekély 3 méterével.