Indonéziában, Jáva szigetének keleti részén található a Mount Bromo, a Tengger hegység legfiatalabb, és Jáva szigetének egyik legnagyobb aktív vulkánja. Kitörésekor sűrű, fehér, kénes füst figyelhető meg...

MALÁJZIA, Borneo körutazás – Gaya sziget pihenéssel

MALÁJZIA, Borneo körutazás – Gaya sziget pihenéssel  3*

Indonézia
Indulások: 2024.10.04-tól
Időpontok: 8 db
Ellátás: leírás szerinti ellátás
Besorolás: 3*
Besorolás: A kategória
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Utazas:

Program 1.nap

Elutazás Budapestről a menetrend függvényében, éjszaka a repülőn.

2.nap

A megérkezést követően találkozás a helyi idegenvezetővel, majd rövid városnézés a kontrasztok városában, Kuala Lumpurban. A malájok joggal büszkék modern felhőkarcolóikra, de bőven találunk történelmi szépségeket is, a mór stílustól a holland és angol gyarmati épületekig. Felfedezzük a Királyi Palotát, a Nemzeti Emlékművet, Függetlenség teret, a Lake Gardens és Chinatown negyedeket, majd túránkat a PETRONAS Ikertornyoknál zárjuk, egy fotó szünet erejéig. Szállás elfoglalása.

3.nap

A reggelit követően szabadprogram, lehetőség az Ikertornyok meglátogatására, majd délután transzfer a reptérre és utazás Kota Kinabaluba, Borneó szigetére. Találkozás a helyi idegenvezetővel, majd transzfer a szállásra, szabadidő.

4. nap

Reggeli után 2 órás panorámakirándulás a Kinabalu Parkba, számos kis falu és rizsföld mellett elhaladva. Útközben megállunk a Nabalu piacon, ahol a helyi árusoktól mindenféle friss zöldséget és gyümölcsöt, emellett kézműves termékeket is kaphatunk. A Kinabalu parkba való megérkezéskor azonnal megcsap a kellemes, hűs levegő. Séta a botanikus kert ösvényein, ahol 4500 növényfajt, köztük 1500 féle orchideát láthatunk, melyekből több száz csak a park területén nő. Emellett 289 madár- és 290 pillangófajjal is találkozhatunk az esőerdei sétányokon. A séták után ebéd egy helyi étteremben, majd a környék egyik jellegzetességét, a Poring melegforrást látogatjuk meg, amely a körülötte növekvő bambuszokról kapta nevét. A természetes forrásra japán-stílusú fürdők létesültek, így lehetőség nyílik a felfrissítő kénes vízben való megmártózásra, amelyekre a helyiek gyógyvízként tekintenek. A látogatók a Lombkorona Sétányt is kipróbálhatják, amely 41 méterrel a föld felett, 157 méteren keresztül vezet az esőerdő lombosai között. A sétány egy 20 perces túrával érhető el. Késő délután transzfer a szállodába, vacsora.

5. nap

Reggeli (illetve ebéd csomag a nap további részére), majd megtekintjük a szállodánk területén található tea ültetvényeket, majd az üzemet, ahol a helyi teáik készülnek. Ezek után a közeli Luanti falu tóvidékéhez utazunk, ahol kipróbálhatjuk egy különleges lábmasszázst, ahol a helyiek által gyógyításra betanított halak selymessé teszik a lábakat. Ezután rövid hajótranszfer a Borneo Nature Lodgeba, ott eligazítás és check-in. Rövid szabadidő a folyóparton, majd újra hajóra szállunk, hogy megfigyeljük Sabah tartomány (Észak-Borneó) leghosszabb folyójának, a Kinabatangannak élővilágát. Az értintetlen esőerdőben találkozhatunk borneói nagyorrúmajmokkal, illetve színesebbnél színesebb madarakkal és növényekkel. A folyó az egyik legjobb helyszín a borneói állatvilág megfigyelésére. Szállásunk egy lodge-ban lesz, vacsorával.

6. nap

A természet közepén madárhang jelzi a reggelt, és az alapos megfigyelésük érdekében kora reggel újra hajóra szállunk a Kinabatangan folyón, ébredező állatok után kutatva. A visszaérkezés után rövid faluséta, majd bőséges reggeli a szálláson. Délután szabadidő a környező ösvények vagy falvak felfedezésére, majd késő délután hajókirándulás, most az esőerdő növényvilágának nyomában. Este visszatérés a szállásunkra, vacsora.

7.nap

A reggelit követően elutazunk a Labuk öböl majomrezervátumba, ahol a sziget jellegzetes, borneói nagyorrúmajmaival találkozhatunk. A hímeknek hatalmas, lógó orruk és vörös, lapos hajuk van, míg a nőstények jóval kisebbek, és orruk is kicsi, felfelé mutató. Láthatjuk reggeli etetésüket, majd egy helyi étteremben megállunk ebédelni. Ezek után az Agnes Keith ház a célpontunk, ahol a gyarmati kori életből ismerhetünk meg történeteket. Transzfer a szállodánkba, majd délután pihenés, szabadidő. Vacsora egy helyi, külső étteremben.

8.nap

Reggeli, majd transzfer a reptérre, repülés Sandakanba. A mai kaland a reptértől indul, és a Sepilok Orángután Rehabilitációs Központban kezdődik. Megismerhetjük a helyi természetvédők erőfeszítéseit kiállításokon és videókon keresztül, majd megnézhetjük a majmok reggeli etetését. A felnőttek után a pimasz kismajmok bölcsődéjét is láthatjuk. Mindez után a szomszédos maláj medve, másnéven napmedve védelmi központba is betérünk, amely egyedülálló a világon, és megismerhetjük a világ legkisebb medvefaját. Egy helyi ebéd után a Sabah tartomány legkiválóbb esőerdőjét magába foglaló Esőerdő kalandközpontba látogatunk, ahol a lomkorona sétányról gyönyörű madarakat láthatunk és fotózhatunk. A botanikus kertbe is betérünk, ahol szintén több száz endemikus fajt láthatunk, amelyet sehol máshol nem találunk. Vacsora a szállásunkon.

9. nap

Reggeli a szállodában, majd délelőtt szabadidő. Délután repülés Kota Kinabaluba, majd hajós transzfer a Gaya Island Resortba, a jól megérdemelt tengerparti pihenéshez.

10. nap

Egész napos szabadidő.

11. nap

Egész napos szabadidő.

12. nap

Egész napos szabadidő.

13. nap

Reggeli a szállodában, szabadidő, majd a menetrend függvényében transzfer a repülőtérre, hazautazás.

14. nap

Hazaérkezés Budapestre

Tudnivalók
  • Utazás:menetrendszerinti járattal, Budapest-Kuala Lumpur útvonalon átszállással, belső járatokkal a helyszínen
  • Elhelyezés: 2 ágyas szobákban, középkategóriájú szállodákban
  • Ellátás:reggeli, illetve program szerint
  • Helyszínen kötelezően fizetendő idegenforgalmi adó: 15 USD/fő
  • Helyszínen kötelezően fizetendő szerviz díj: 65 USD/fő
  • A díj a programokhoz szükséges belépőjegyek árát tartalmazza.
  • A díj a feladott poggyász árát tartalmazza.
Menetrend Honnan - Hová Indulási idő: Érkezési idő: Budapest(BUD) - Isztambul(IST) 20:20 23:25 Isztambul(IST) - Kuala Lumpur(KUL) 01:20 16:50 Kuala Lumpur(KUL) - Isztambul(IST) 23:05 04:55 Isztambul(IST) - Budapest(BUD) 07:15 08:15

1 365 400 Ft/fő-től +

Indonéziában, Jáva szigetének keleti részén található a Mount Bromo, a Tengger hegység legfiatalabb, és Jáva szigetének egyik legnagyobb aktív vulkánja. Kitörésekor sűrű, fehér, kénes füst figyelhető meg fölötte. Aktív állapotában nem ajánlott látogatni, egyébként a 2329 méteres csúcsa igen népszerű idegenforgalmi célpont, festői elhelyezkedése, és csodálatos napfelkeltére néző kilátása miatt.

A vulkán egy nagy kiterjedésű homokos síkság, az úgynevezett homoktenger közepén található. A környéken mintegy 90.000 ember otthona húzódik meg, a lakosok kisebb része hindu, míg többségük az indonéz szigetvilágra jellemzően muzulmán. Minden évben több száz lakos keresi fel a vulkánt, attól függetlenül, hogy éppen kitörni készül-e.

Felmásznak a hegyre, hogy élelmiszert ajánljanak fel a vulkánnak, leggyakrabban rizst, zöldségeket, gyümölcsöket, és állatokat, például kecskét és csirkét, de még teheneket is dobnak a kalderába. Az áldozás az egy hónapig tartó, úgynevezett Yadnya Kasada fesztivál szerves részét képezi.

A fesztivál rendezője a Pura Luhur Po hindu templom, mely a "homoktengerben" található. Az esemény 14. napján a résztvevők összegyűlnek a templomban, hogy áldást kérjenek Ida Sang Hyang Widi Wasa és Mahameru Istenekre. Ezután elindulnak a kráter széléhez, néhányan pedig a veszély ellenére megpróbálnak lemászni a kráterben, hogy visszaszerezzék a feláldozott állatokat és élelmiszereket, melyekről úgy tartják, hogy jó szerencsét hoznak.

Mások hálóval próbálják meg elkapni amit csak lehet. A tenggerese emberek (Jáva egyik etnikai csoportja) önmagukat az egykor hatalmas, Majapahit királyság leszármazottjainak valják, mely uralta indonéziát és Délkelet-Ázsia egy részét a 13. és a 15. század között. A birodalom bukásakor sokan elmenekültek és a Tengger hegységben kerestek menedéket maguknak.

A menekülők között volt Brawijaya király lánya és az ő bráhmin férje. A királyi párnak nem született gyermeke, így kétségbeesésükben felmásztak a hegy tetejére és a hegy istenéhez könyörögtek, aki gyermekeket ígért nekik, azzal a feltétellel, hogy legkisebb gyermeküket fel kell áldozzák neki, és a vulkánba kell taszítaniuk.

Hogy elkerüljék a szörnyű fogadalmukat a pár huszonöt gyermeket nemzett, mire úgy döntöttek megteszik fájó ígéretüket. Egyesek szerint eleget tettek a fogadalmuknak, mások szerint a pár mégsem volt hajlandó megölni a saját gyermekét, ezért az isten haragra gerjedt, a vulkán kitört, és megölte legkisebb gyermeküket.

Néhány szóbeszéd szerint pedig önként áldozták fel a legkisebb gyermeket az istennek. A Yadnya Kasada hagyománya állítólag ebből a legendából származik.

 

Fotók: Juni Kriswanto/AFP Photo, Beawiharta/Reuters, Fully Handoko/EPA, AP Photo/Trisnadi