Dubai híres látnivalókat kínál, mint például a Burj Khalifa felhőkarcolót vagy a bevásárlóközpontokat, amelyek óriási akváriumoknak és beltéri sípályáknak is helyet adnak. De ennek a városnak a kulturális látnivalóit is érdemes megtekinteni, valamint a csillogó...

A csillogó Dubai az Egyesült Arab Emirátusokba történő nyaralás fénypontjának számít. Ez a város a toronyházaival és bevásárlóközpontjaival egy sivatagi előőrsből egy célállomássá nőtte ki magát, ahová az emberek vásárlás mellett, a napfény és a családi szórakozások céljából járnak. Dubai - második rész -híres látnivalókat kínál, mint például a Burj Khalifa felhőkarcolót vagy a bevásárlóközpontokat, amelyek óriási akváriumoknak és beltéri sípályáknak is helyet adnak. De ennek a városnak a kulturális látnivalóit is érdemes megtekinteni, valamint a csillogó modern elemeket. Például a Bastakia kerületben sétálgatva érdemes benézni Dubai óvárosába, majd hajókázni a Dubai-öbölben egy hagyományos vitorláson (dhow: latin vitorlás, emelt hátsó fedélzetű hajó) és hamar rájön az ember, hogy több van ebben a városban, mint amit kinézete alapján elsőre gondolt.

 

 

Burj Khalifa

Dubai jellegzetes épülete Burj Khalifa, amely 828 méter és a legmagasabb épületnek számít a világon. A látogatóknak mindenképpen érdemes meglátogatni a 124. emeleten található kilátót. A város panorámája madártávlatból egyszerűen megdöbbentő! Az elegáns kilátó megtekintése során a látogatók multimédiás előadást hallhatnak mind Dubairól, mind a Burj Khalifa (2010-ben fejezték be) épületről, majd egy nagy sebességű lift felrepíti őket a kilátóba, amelyről 360 fokos panoráma nyílik a felhőkarcolókon át a sivatagra egyik oldalon, és az óceánra a másikon. Az éjszakai látogatás különösen népszerű a fotósok körében, hiszen dubai városnak híresen szép panorámája van. Érdemes előre megvenni a jegyeket, elkerülendő a hosszú a sorokat, különösen hétvégén. Visszatérve a kilátóból a földre, Burj Khalifa épületét egy kanyargós sétányokkal megépített, gyönyörűen kialakított kert veszi körük. Rengeteg vizes jellegzetesség van, ilyen többek között a Dubai-szőkőkút, amelyet a világ legnagyobb teljesítményű kútjának, a Las Vegasban található híres Bellagio-szőkőkútnak a mintájára terveztek.

Dubai Múzeum

Dubai kiváló múzeumának az Al-Fahidi-erőd ad otthont, amely 1787-ben épült a Dubai-öböl védelmére. Az erőd falai hagyományos korall tömbökből állnak, amelyet mésszel kötöttek meg. A felső emeletet fából készült rudak tartják, míg a mennyezet pálma részekből, sárból és gipszből készült. . A történelme során az erőd az uralkodó család tartózkodási helyéül, a kormány székhelyéül, helyőrségként és börtönként is szolgált. 1971-ben (és ismét alaposan 1995) restaurálták, és ma a város első osztályú múzeuma kap helyet az épületben. A bejáratnál az Emiratus és Dubai régi térképeinek izgalmas kiállítása látható, amely bemutatja a régió óriási növekedését, az olajrobbanás után. A belső udvar otthont ad számos hagyományos hajónak és egy pálma- háznak, ahol egy széltorony is található. A jobb oldali csarnokban fegyverek, míg a bal oldali teremben hangszerek tekinthetők meg. A földszinten lévő kiállítótermekben kiállítások és diorámák találhatók, amelyek a hagyományos életmód különböző aspektusait mutatják be (beleértve a gyöngyhalászatot és a beduin sivatagi életet is), valamint a termek az Al Qusais régészeti lelőhelyről származó, 3000-4000 éves sírok leleteit is bemutatják.

Bastakia

A Bastakia negyed a XIX. század végén épült a hazai gazdag perzsa kereskedők otthonául, akik elsősorban gyöngy és textil kereskedelemmel foglalkoztak és Dubaiba az adómentes kereskedelem és a Dubai-öböl elérhetősége miatt jöttek. Bastakia Bur Dubai keleti részét foglalja el az öböl mentén, főként korall és mészkő épületek találhatóak meg, az épületek falainak tetején széltornyok találhatók, amelyek kiváló állapotban maradtak fenn. Egykor a széltornyok biztosították a lakások légkondicionálását (egy korai forma), oly módon, hogy a szél csapdába esett a tornyokban, amely tölcsérszerűen elvezette a levegőt a házakba. A perzsa kereskedők valószínűleg átörökítették ezen építészeti sajátosságot (általános volt az iráni parti házaknál) a saját országukból az öbölbe. A különböző arab építészeti elemek, a keskeny sávok, utak erősen idézik egy elmúlt, sokkal lassabb időszakát Dubai történelmének. A kerületben megtalálható a Majlis Galéria, ahol a hagyományos arab kerámiák és bútorok (egy széltoronynak is otthont ad) gyűjteménye található és az XVA Galéria, amely egy kortárs művészeti gyűjtemény (a történelmi épületek egyikében kapott helyet).

Sheikh Saeed Al-Maktoum Ház

Sheikh Saeed Al Maktoum volt az uralkodó Dubaiban 1921-1958 között, a nagyapja a jelenlegi uralkodónak. Egykori lakóhelyüket már átépítették és restaurálták, és a ház jelenleg múzeumként szolgál. Ez egy szép példája az arab építészetnek. Az eredeti házat 1896-ban építtette Sheikh Saeed apja, így meg tudta figyelni a szállítási tevékenységeket az erkélyről. Az eredeti házat elbontották, és a jelenlegi házat átépítették az eredeti helye mellett, meghagyva az eredeti modellt azáltal, hogy faragott teak ajtókat építettek be, fa ablakrács borítja a nyílászárókat, és gipszből készült virágos és geometrikus mintázatú mesterséges szellőzőelemeket építettek be. Ezek a szobák a központi belsőudvar köré épültek, amelynek a tetején egy széltorony kapott helyet. Az épületen belül található a Dubai Múzeum Történelmi Fényképek és Dokumentumok kiállítása, amely számos csodálatos régi fényképet mutat be Dubai 1948 és 1953. közötti időszakáról. A múzeum tengeri szárnyában a halászatról, gyöngyhalászatról és hajóépítésről készült fotók találhatók. Az egész épületben rengetek levél, térkép, érme, bélyeg tekinthető meg, valamint egy kijelzőn keresztül meg lehet tekinteni az Emirátus fejlődését. A közelben található a Sheikh Obaid Bin Thani House, amelynek belső tereit a hagyományoknak megfelelően felújították. 

Dubai-öböl

Dubai-öböl a várost két részre a osztja, az északi Deira és a déli Bur Dubai részre. A Dubai-öbölnek a város növekedése szempontjából nagy jelentősége volt, hiszen főként ez vonzotta ide a telepeseket halászat és gyöngyhalászat céljából. A kis falvak az öböl mentén már 4000 évvel ezelőtt is fejlődtek, amíg a 1830-as években, a modern kor kezdetével a Bani Yas törzs telepedett le a területen. A Dhow Wharfage kikötő a Dubai Creek Bank mentén, az Al-Maktoum-hídtól északra található. Még mindig használják a kiskereskedők az Perzsa Öblön keresztül. Néhány hagyományos, itt lehorgonyzott hajó (dhow) már jóval több, mint 100 éves. Érdemes ellátogatni ide, és megnézni a rakománnyal megrakott és az üres régi hajókat. Az itt dolgozó munkások gyakran meghívják a látogatókat egy kirándulásra, ahol betekintést nyerhetünk ezeknek a hajósoknak az életébe. Sok hajó tovább halad Kuvaitba, Iránba, Ománba, Indiába és lefelé Afrika szarvához. Ez a kis maradéka Dubai hagyományőrző gazdaságának egy mindig nyüzsgő és izgalmas hely, ahová érdemes elsétálni. A Dubai-öblön való kiránduláshoz választani lehet a sok hagyományos, de felújított hajó közül, de egy kis fa kompon (Abra) is lehet hajózni Bur Dubai és Deira partjait összekötő kompkikötők közt.

Jumeirah Mecset

Jumeirah-mecset sokak szerint a legszebb Dubai mecset. Egy pontos másolata a Kairói Al-Azhar mecsetnek, amelynek mérete nyolcszor nagyobb ennél. A Jumeirah-mecset egy szép példája az iszlám építészetnek. Ez a kőszerkezet a középkori Fatimid hagyomány szerint, két minarettel épült, amelyen megtekinthetőek a kőművesmunka apró, finom részletei is. Ez különösen szép este, amikor világítanak a reflektorok. A Sheikh Mohammed Bin Rashid Center for Cultural Understanding szervezet túrákat szervez a mecsetben, hogy elősegítse a muzulmán hit jobb megértését. A túrák naponta 10:00 órakor kezdődnek, pénteket kivéve.

Deira-piac

Deira a Dubai-öböl északi partján található, a kanyargós utcákon látszik, hogy ez a hely a különböző nemzetiségűek olvasztótégelye. A parton, ősi dhows-hajók megrakottan és üresen is megtalálhatóak, és modern bankok, szállodák valamint irodaházak vannak a hátterében. A Deirába látogatók leginkább híres a hagyományos bazárok miatt jönnek ide, amelyek, minden nap folyamatosan nyüzsögnek a vásárlóktól. Deira Aranypiaca világhírű, a legnagyobb arany bazár a világon, és emiatt hívják Dubait - Aranyvárosnak. Mindenféle ékszer, a legkülönbözőbb mintázattak kapható a piacon, a hagyományostól a modern változatig és lehetőség van arra is, hogy saját dizájnt készíttessen az idelátogató. Deira Fűszerpiacán minden elképzelhető fűszer rendelkezésre áll a standokon, tömjént, köményt, paprikát, sáfrányt, szömörcét és a kakukkfüvet, valamint az illatos agar fát, rózsavizet és a tömjént is zsákszámra lehet vásárolni. A piac az 1830-as években jött létre és felújított fa boltívek és a széltornyok találhatóak itt. Egy sokkal kevésbé érdekfeszítő turisztikai élménynek számít a halpiac, ahol a helyiek napi rakodása is tetten érhető.