Ezek a metál-kék színű formák a barna sivatagban, a hamuzsír (kálium karbonát) bányászata és a kiszivattyúzott sóoldat párolgása során létrejött tavak, amelyek...

Ezek a metál-kék színű formák a barna sivatagban, a hamuzsír (kálium karbonát) bányászata és a kiszivattyúzott sóoldat párolgása során létrejött tavak, amelyek az Intrepid Potash Inc. kezelésében vannak. Ez a cég az Egyesült Államok legnagyobb kálium-karbonát termelője a Colorado-folyó mentén, mintegy 30 km-re nyugatra Moab, Utah államban.

Ezeknek a tavaknak a nagysága, mintegy 1,5 négyzetkilométer, és gumival vannak szegélyezve, hogy benn tartsa a sókat. Ellentétben más hasonló tavaktól, amelyek természetes vöröses színezetet kapnak bizonyos algák jelenléte miatt, a kálium klorid bányászata során létrejött párolgó tavak ragyogó kék színe egy mesterségesen hozzáadott festéktől származik, amely segíti a napfény felszívódását és a párolgást. Miután a kálium és a sók kiválasztódtak, összegyűjtik őket és feldolgozásra kerülnek.

A világ legtöbb kálium tartaléka azokból az ősi óceánokból származik, amelyet egykor víz, most föld borít. Miután a víz elpárolgott, a kálisó kikristályosodott kálium karbonát halmokban. Idővel a földkéreg történései, mozgása betemette ezeket az üledékeket több ezer lábbal a föld alá és kálium karbonát (hamuzsír) érccé váltak. A Paradox-medencében, ahol a Moab bányák találhatók, a becslések szerint 2 milliárd tonna hamuzsír található.

Ezek mintegy 300 millió évvel ezelőtt alakultak ki és ma mintegy 1200 méterrel a felszín alatt találhatók. A hamuzsír föld mélyéből történő kinyeréséhez a munkavállalók kutakat fúrnak a bányába és meleg vizet szivattyúznak lefelé, hogy feloldja a káliumot. A kapott sóoldatot kiszivattyúzzák a felszínre és beleadagolják a párolgó tavakba.

A nap elpárologtatja a vizet, maga mögött hagyva a káliumkristályokat és más sókat. Ez a párolgási folyamat körülbelül 300 nap. Az Intrepid Potash Inc. 700 és 1000 tonna kálium karbonátot termel naponta ebből a bányából. A bánya 1965. évben nyílt meg, és az Intrepid Potash Inc. még legalább 125 évig várja a termelés folyamatos biztosítását, mielőtt az érc elfogy.