Indonézia több mint 17.000 szigete közül vitathatatlanul a kedvenc Bali szigete, amely hírneve alapján, izgalmas trópusi paradicsom. Bár Bali egyes területei túlzottan elüzletiesedtek az elmúlt években, még mindig találhatóak olyan helyek itt, amelyeket érintetlenül maradtak...

Indonézia több mint 17.000 szigete közül vitathatatlanul a kedvenc Bali szigete, amely hírneve alapján, izgalmas trópusi paradicsom. Bár Bali egyes területei túlzottan elüzletiesedtek az elmúlt években, még mindig találhatóak olyan helyek itt, amelyeket érintetlenül maradtak. Az Istenek szigeteként is ismert Bali kultúráját a hinduizmus egy különleges formája uralja, amelynek bizonyítékai a balinéz élet minden területén megtalálhatók: a templomoktól, - amelyek a sziget minden sarkán épültek -, egészen a „napi felajánlásokig”, amely szertartások a családok napi életének a részei. Akár a balinéz emberek jellegzetes kultúrájának feltárása, akár a búvárkodás a korallzátonyoknál, vagy a hegymászás egy ősi vulkánon, vagy a napozás egy széles tengerparti szakaszon, minden olyan, mintha Balin a látogató egy „kis paradicsomba” csöppenne.

 

Kuta Beach (Kuta-tengerpartja) 

Az 1970-es években egy álmos halászfalu, Kuta azzal szerzett hírnevet magának, hogy nagyszerű hely a szörfözésre és ez a tengerpart azóta is elsődleges nyaralási célpont maradt. A tengerpart a sziget déli pontján található Kelurahan faluban. A hosszú, széles, homokos partszakasz az egyik legjobban karbantartott és legcsodálatosabb strandja a szigetnek. Aktív éjszakai életéről is ismert a tengerpart, a déli része általában éjjel-nappal zsúfolt. Egy rövid magányos séta a strand északi végéhez nyugalmas pillanatokat kínálhat a látogatók részére.

Pura Besakihnál

Bali legmagasabb hegyének a Gunung Agung hegynek lejtőin található a Pura Besakih, amely a kilenc iránytemplom közül legfontosabb kayangan jagat, azaz iránytemplom a szigeten, amelyeket azért építettek, hogy megvédjék a szigetet a gonosz szellemektől. A templom névadója a „Sárkány Isten”, amely a hívők szerint a hegy mélyén él. A templom-komplexum több, mint 28 épületet foglal magába, amelyet hét emelkedő teraszon alakítottak ki. Lehetőség van az egyéni idegenvezetés igénybevételére is, de egy szervezett utazáson való részvétel a legjobb módja a helyszín megtekintésének.

Seminyak

Bali dél-nyugati partján található, Seminyak, - egy kis város-, amely ma már Kuta régióhoz tartozik, annak gyors növekedése következtében. Kuta közelsége ellenére, Seminyak egyike a sziget legexkluzívabb nyaralóhelyeinek. A felső kategóriás butikok, az ötcsillagos éttermek és a luxus szállodák és gyógyfürdők is megtalálhatók a városban, így a kisváros vonzza a jómódú utazókat a világ minden tájáról. Habár a hullámverések nagyon csalókák lehetnek az úszók számára, azonban mindenképpen érdemes megtekinteni a várost, hiszen Seminyak tengerpartjáról az Indiai-óceán gyönyörű panorámája tárul a látogatók elé és az itt csoportosuló profi szörfösök is nagy hullámokat lovagolhatnak meg.

Tanah Lot

Egy nagy sziklán található a Tanah Lot, az egyik leghíresebb hindu templom Balin. A templomot a balinéz mitológia évszázadok óta számon tartja. A templom az egyike a 7 tengeri templomnak Balin, és mindegyikről látható a következő, mintegy láncot alkotnak a sziget dél-nyugati partjánál. Tanah Lot az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Balin így az egész terület nagyon zsúfolt, különösen késő délután és napnyugta előtt. A templom szomszédságában lévő területen, a parkoló és a tengerpart között, szuveníreket árusító üzletek labirintusa található, ahol majdnem minden balinéz „csecsebecse” megtalálható. Miután a látogatók átküzdötték magukat az árusokon a tengerpartra, megpillanthatják Tanah Lot látványát, ahogyan a csodálatos templom egy sziklán csücsül, néhány méterre a parttól.

Ubud

Bali központi hegységének, a teraszos rizsföldekkel tarkított előhegységei között fekszik Ubud város, amelyet a sziget kulturális központjának is tartanak. Ubud ad otthont a sziget legfontosabb múzeumainak, köztük a Neka Art Museum-nak, ahol balinéz festmények változatos gyűjteménye található. Tánc és zenei előadásokat tartanak minden nap, városszerte valamint érdemes felfedezni a művészeti galériákat és a kézműves műhelyeket is. Bár Ubud városról már régóta köztudott, hogy kiváló hely a balinéz kultúra megismerésére, azonban az idegenforgalom mégiscsak az "Ízek, imák, szerelmek" könyv és film megjelenését követően lendült fel jelentősen. Szerencsére, itt egy rövid séta vagy kerékpárút is elég ahhoz, hogy az idelátogató elmeneküljön a tömegből és az üzleties világból. A kisváros körül fekvő lankás, zöldellő rizsföldek csodás élményt adhatnak.