Gyönyörű sziklás, csipkézett partjaival és természetesen több mint ezer szigetével, Horvátország Európa kiemelkedő szépségű partvonalait adja. Természeti adottságai mellett a tengerparti városok izgalmas történelmet...

Gyönyörű sziklás, csipkézett partjaival és természetesen több mint ezer szigetével, Horvátország Európa kiemelkedő szépségű partvonalait adja. Természeti adottságai mellett a tengerparti városok izgalmas történelmet tudhatnak magukénak, melyet a római és velencei kori építészeti maradványok mesélnek el. Nézzük, mely helyekre érdemes - második rész - ellátogatni a csodás Horvátországban:

 

 

Gornji Grad

Gornji Grad Zágráb középkori magja, úgy fordíthatjuk, hogy Felsőváros. Két része különbözőképpen fejlődött, szinte két városként: Kaptol a püspök székhelye és Gradec pedig a szabad város volt, ahol a kereskedők és iparosok laktak. Ezen városok az 1770-es években egyesültek, s kezdetét vette a történelmi Zágráb északi részének kialakulása. Egyik legfőbb látnivaló a Szent Márk-templom és az azt körülvevő gyönyörű tér.

Euphrasius-bazilika

Poreč, a kétezer éves isztriai város, legszebb látványossága az Euphrasius-bazilika. A mediterrán régióban fellelhető bizánci építészet egyik legjobb példája. Legnagyobb része megtartotta eredeti formáját, ám néhány baleset, tűzvész, földrengés kicsit változtatott rajta. A jelenlegi bazilika egy korábbi helyére épült Euphrasius püspök idején. A falon lévő különleges mozaikok bizánci mesterek művei, a padlón lévők pedig helyi művészek alkotásai.

Mljet

Mljet Dél-Horvátország legnagyobb szigetei közé sorolható. A sziget háromegyedét erdők borítják, míg maradék részét szántóföldek, szőlőültetvények és kis falvak díszítik, tökéletes nyugalmat biztosítva. Található itt két sós tó, a Veliko és a Malo Jezero, melyek különleges szépséggel bírnak. A Veliko Jezero közepén kiemelkedik egy kis sziget, ahol egy bencés kolostor foglal helyet.

Diocletianus palotája

Diocletianus császár visszavonulására készülvén Splitben építtetett magának egy pompás palotát. Visszavonulását követően ebben a palotában éldegélt. Miután a rómaiak elhagyták a helyet, a palota századokon keresztül üresen állt. A VII. században közeli lakosok szöktek a palota falai közé, hogy a barbárok elől megmenekülhessenek. Azóta, hogy ide beköltöztek és berendezkedtek az újdonsült lakók, egy kicsit megváltozott a palota. Ma pedig éttermek, boltok, sőt néhány lakás is megtalálható Diocletianus palotájában.

Pula Arena

A pulai amfiteátrum a 6. legnagyobb máig megmaradt római aréna, és egyben Horvátország legjobb állapotban lévő római kori emléke. A Pula Arenát az I. században építették fel, s több mint 26000 néző foglalhatott benne helyet. A XV. században rengeteg követ hordtak el belőle, hogy azokból házakat építhessenek, de szerencsére ez a szokás időben megszűnt, mielőtt az egész amfiteátrumot lerombolhatták volna. Ma pedig fesztiválokat, koncerteket rendeznek benne, s olyan fellépők is megfordultak már itt, mint Eros Ramazzotti, Elton John vagy éppen Andrea Bocelli.