Az Égei-tengeren található Dodekanészosz szigetek igazán képeslapra illőek. A szigetcsoportot 12 fő sziget és 150 kisebb sziget alkotja, azonban ezekből összességében csak 26 lakott. A görög mitológia és az ősi romok iránt érdeklődők, biztosan élvezni fogják az itt...

Az Égei-tengeren található Dodekanészosz szigetek igazán képeslapra illőek. A szigetcsoportot 12 fő sziget és 150 kisebb sziget alkotja, azonban ezekből összességében csak 26 lakott. A görög mitológia és az ősi romok iránt érdeklődők, biztosan élvezni fogják az itt tett kirándulásokat. Azonban ez a földi paradicsom azok számára is ideális hely, akik szeretnének egy nyugodt, nem zsúfolt, kellemes légkörben eltölteni szabadidejüket és közben túrázni, vagy sétálni a homokos partokon és nyitott szemel csodálni a színes helyi kultúrát.

 

Niszirosz

Niszirosz élete 130.000 évvel ezelőtt kezdődött egy olyan vulkánként, mely ma már szunnyadónak nevezhető. Ebből kifolyólag főként sziklás partvonalai vannak, azonban megtalálhatóak a homokos tengerparti strandok is. Népszerű nyaralási célpont, azonban ne számítsunk ötcsillagos luxusra. A házakat itt vulkáni sziklákból és habkövekből építik. Számos ortodox keresztény egyházzal találkozhatunk, csak úgy, mint kolostorokkal, például a Panagia Spilliani-val, mely egy középkori kastély, a lovagok által épített Hospitalier mellett található. Érdemes kipróbálni a sziget hagyományos italát, a soumanda-t, ami egy alkoholmentes üdítő tulajdonképpen, melynek íze hasonlít a manduláéra.

Kastellorizo

A Dodekanéz szigetek legkisebbike Kastellorizo, azonban senkit se tévesszen meg a mérete. A békés sziget vízpartjai mentén festői falvak húzódnak meg. Ritkán lakott, így kitűnően alkalmas hely arra, hogy élvezzük a természet biológiai sokszínűségét, beleértve a vízi teknősök társaságát. Mindössze 200-an lakják, mégis híres az úgynevezett „vörös vár”- ról, melyet színes kövekből építettek. Scenic Kastellorizo fava a sziget egyetlen lakott területe. Macskaköves sikátorain, színes fa kúriák és vas erkélyek között igazán kellemes sétákat lehet tenni.

Halki

A szintén aprócska sziget lakosainak száma körülbelül 500 fő. A Chalki-ként is emlegetett sziget lakói közül sokan Floridába vándoroltak a múlt században, romokat és egy középkori várat maguk után hagyva, melyben még mindig az eredeti freskókat tekinthetjük meg. Nem rendelkezik természetes vízellátással, így azt Rodosz szigetéről hozzák, vagy esős napok idején a ciszternákban gyűjtik. Nimporio az egyetlen falu, és egyben a sziget fő kikötője is. Halki fő bevételi és forrása a turizmus és a halászat.

Asztipalea

A sziget fővárosa és kikötője is egyben Chora. A sziklán ülő város, csodás tengeri panorámával és a két mélykék öböllel melyekre néz, az Égei-tengeri térség legszebbje. A város fölé Querrini vára magasodik, mely egykor a várost és annak látképét koronázta meg, azonban köveit építkezésekhez elhordták. A régi kikötő mellett egy múzeumban egy új kőkori kerámia gyűjteményt őriznek. Egy ősi temetőben, mely Kr.e. 750-ig nyúlik vissza, csecsemő és kisgyermek kerámia urnák maradványait őrzik. Ókori vallási romok, legyenek azok rómaiak, mint például a mozaikpadlók vagy fürdők, az egész szigeten megtalálhatóak.

Szími

Szími egy igen festői sziget melynek épületei a tengertől egészen a hegyekig húzódnak. Fővárosa, melynek neve azonos a sziget nevével, Szími a görög szigetek egyik legimpozánsabb kikötőjével, valamint 13 csodás templommal büszkélkedhet. A Panormitiszi Mihály Arkangyal-kolostort, mely a világ minden tájáról vonzza látogatóit, a mai napig használják a szerzetesek.

Lerosz

Lerosz tökéletes hely azok számára, akik szeretnének teljesen kikapcsolódni és közben elmerülni a helyi kultúrában. Piraeus-ból 11 órás kompúttal, vagy Athénból egy 45 perces repülőúttal is megközelíthetjük a szigetet. Talán legnépszerűbb vonzereje a Knights of Saint John középkori vár. A sziget lakói az idelátogató turisták számára egyszerű szállásokat kínálnak.

Pátmosz

A körülbelül 3000 lakost számláló sziget vallástörténete igen jelentős, hiszen a Biblia említi a Jelenések könyvében. Rendkívül sokan érkeznek ide vallási zarándoklatra, valamint, hogy meglátogassák a kolostort és az apokalipszis barlangját. A szigeten található régészeti maradványok a Krisztus előtti 2000-es évekig nyúlnak vissza. Skála a legnagyobb település, és egyben a főváros is, mely a kalandvágyókat szállással és vendégszeretettel várják.

Kalimnosz

Ha aktívan szeretnénk eltölteni a vakációnkat, keressük fel Kalimnoszt, ahol lehetőségünk akad túrázni és sziklát mászni. Azonban nem árt, ha az extrémebb túráknak és sziklamászásoknak csak kellő tapasztalattal vágunk neki, hiszen találkozhatunk kihívást jelentő szakaszokkal is. Ellentétben néhány szomszédjával a sziget viszonylag zöld, rózsaszín leanderek övezik utcáit, melyek tökéletes kontrasztot adnak a háttérben megcsillanó ragyogóan kék vízzel. Kalimnosz gazdag történelmét a szivacsoknak köszönheti. A tengerben lévő szivacsokat azonban egy betegség teljesen kipusztította. Minden évben Húsvét után egy héttel megrendezik a Sponge Week-et, mellyel erre emlékeznek.

Karpathosz

Karpathosz szigete megőrizte kulturális és etnikai sokszínűségét, melyet a Népművészeti Múzeum gyűjteményei is bizonyítanak. Homokos strandjai könnyen megközelíthetőek és rendkívül népszerűek. Rengeteg a felfedezésre váró rom, beleértve például az ősi, a Krisztus előtti 6. századba visszanyúló oltárokat, szentélyeket és az Agia Fotini ókeresztény bazilikát.

Kosz

Hosszú, fehér homokos tengerpartok, szőlő, füge, olajbogyó… hogy csak pár dolgot említsünk, a csodás szigetre jellemző dolgok közül. A hangulatos városközpont fehérre meszelt épületei, kellemes utcácskái, szállodái, éttermei, valamint klubjai szinte mindenki igényeit kielégítik. Ha Kosz szigetét választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy emlékezetes, és szinte tökéletes lesz a nyaralásunk.

Rodosz

Festői kis falvak, tengerparti üdülőhelyek, citrusfélék, sziklás partok és rengeteg szőlő valamint olajbogyó jellemzi a szigetet. Akár városnézős, túrázós aktív kikapcsolódásra, akár nyugalomra és feltöltődésre vágyunk, biztosak lehetünk abban, hogy megtaláltuk az ideális helyet. Aki egyszer itt jár, még biztosan visszatér majd később is, hiszen ez az egyedülálló sziget mindenkit magával ragad.