Teherán utcáit járva keresni kell a szépet. A modern és nyüzsgős nagyváros gazdaságilag és politikailag játszik fontos szerepet Irán életében...

Teherán utcáit járva keresni kell a szépet. A modern és nyüzsgős nagyváros gazdaságilag és politikailag játszik fontos szerepet Irán életében, a kulturális nevezetességek hátrább szorulnak. Azonban, ha sikerrel járunk és rábukkanunk arra a kevés igazán szép épületre, mecsetre vagy palotára -garantáltan nagy élményben lehet részünk.



Az Unesco világörökségi listáján is szereplő Golestan Palota üde színfoltja Teherán betondzsungelének. A város szívében fekvő palota gazdag történelmi múltra tekint vissza. A jelenlegi palota területén már a 16. században letette névjegyét az akkori uralkodói család.

Számunkra azonban a közelmúlt sokkal érdekesebb, így érdemes megemlíteni a Pahlavi-korszakot (1925-79), mikor a palotát használták a királyi formális fogadások helyszínéül. Talán a legfontosabb esemény a múlt századból, mikor Reza Khan koronázási ceremóniáját a palota falai között tartották.

1925 és 1945 között a kisebb pavilonok nagy része elpusztult, illetve Reza sah bontatta őket le, mert úgy vélte, hogy akadályozzák a modern nagyváros növekedését. Jelenleg etnológiai kiállítás, múlt századi művészeti gyűjtemény, az egykori európai uralkodóházak ajándékainak gyűjteménye és korabeli fotókiállítás várja a látogatókat.

A palota kertje igen impozáns, így a nagyváros forgatagában remek felüdülést jelent a parkban ücsörögni és egy pillanatnyi szusszanás közben elképzelni, hogy milyen is lehetett itt az élet pár évtizeddel ezelőtt.