A Normandiában készített művészi installáció az 1944-es partraszállás során elhunyt katonáknak állít emléket.

Két brit művész, Jamie Wardley és Andy Moss, 2013. szeptember 21-én a franciaországi Normandiába utazott, hogy több száz önkéntes segítőikkel együtt megemlékezzenek az 1944. június 6-án, a D-napon elesett katonákról. A két művész papírsablonok segítségével az elesett katonák alakjait “varázsolta” a homokba. A technika egyszerű, a papírból készült alakokat lerakták a fövenyre és ásóhoz hasonló szerszámokkal a tengerparti homokot fellazították. Utána a sablont elvették és ami maradt az olyan volt, mint egy ember sziluettje. Eredetileg 60 önkéntessel indultak el, de miután elterjedt a híre, hogy mire készülnek, közel 500 fősre duzzadt a kis csapat. A projektet a ‘The Fallen’-nek, vagyis Az Elesetteknek nevezték el.

A projektról Wardley azt nyilatkozta: “Az Elesettek a kijózanító emlékeztetője annak, hogy mi történik akkor, ha nincs béke. Az alapötlet az volt, hogy vizuálisan ábrázoljuk az elképzelhetetlent, a több ezer katonát, akik a normandiai partraszállás 4-5 órája alatt haltak meg. Az emberek tudják, hogy sokan veszítették életüket akkor, de ezt rendkívül nehéz elképzelni. Ha a part fölé magasodó szirtről lenézünk, akkor válik nyilvánvalóvá a rettenetes veszteség.”

Amikor befejezték az alakok “felrajzolását” a homokba, akkor összegyűltek, fotóztak és várták a dagályt, ami úgy 2-2 és fél óra alatt mosta el a műalkotást. A résztvevők egybehangzóan azt állították, hogy megindító volt.

Szeptember 21-e egyébként 2002 óta az ENSZ által elfogadott Nemzetközi Békenap.

Forrás: http://thefallen9000.info