A legkedvezőbb árak alakulása:
Legjobb ár:
- 5 nap / 4 éj
540 500 Ft / fő
- 5 nap / 4 éj
540 500 Ft / fő
EGYÉB KÖLTSÉGEK
BBP utasbiztosítás
(EUB Biztosító)
- Air Nívó:
730 Ft/fő/nap
- Air & Cruise Top:
1.030 Ft/fő/nap
- Air & Cruise Extra:
1.590 Ft/fő/nap
EGYÉB KÖLTSÉGEK
BBP utasbiztosítás
(EUB Biztosító)
- Air Nívó:
730 Ft/fő/nap
- Air & Cruise Top:
1.030 Ft/fő/nap
- Air & Cruise Extra:
1.590 Ft/fő/nap
Fakultatív vacsora (3. este): 25.500 Ft / fő
3 fogásos menü + 1 pohár ital
Az út idegenvezetője:
Szabó Krisztina
Kiskorom óta olyan munkát szerettem volna végezni, amellyel sokat lehet utazni, és az idegenvezetés ebből a szempontból teljesen testhezállónak bizonyult.
Ez azonban nemcsak egy „sima szakma''.
Az idegenvezető nem kizárólag idegenvezető, hanem egy személyben tolmács, tanár, történész, diplomata, előadóművész, pszichológus is. Valaki, aki az utazókat nem csupán kíséri, nem csak egyszerűen bemutatja a látnivalókat, hanem egyenesen értéket közvetít azzal, hogy a saját szemén keresztül ad képet az idegenforgalmi nevezetességekről, valamint azok kulturális, történelmi és művészeti jelentőségéről.
Franciaország nekem szerelem volt első látásra. Több éven keresztül volt szerencsém ott élni, és csodálatom azóta is töretlen ezen ország iránt. Valahányszor odaérkezem, „otthon vagyok”. Az elmúlt években keresztül-kasul beutaztam az országot. A célom, hogy a vendégeim is tudják Franciaországot olyan szemmel látni, ahogyan én látom.
Elutazás Budapestről az Easyjet járatával. Érkezés Lyonba, majd utazás Dijon felé. Burgundia borvidéke a közelmúltban felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Dijon és Beaune városok közötti terület történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló a világon. Az itt termelt borok a legjelentősebbek és a legdrágábbak közé tartoznak Franciaországban és a világon, többek között a Romanée-Conti, a Vosne-Romanée vagy a Montrachet. Burgundiában csak kevés szőlőfajtát termesztenek: a fehérborokhoz a chardonnay és az aligoté fajtákat, a vörösekhez pinot noirt és gamay-t.
A kora esti órákban érkezünk Dijonba, szállás elfoglalása (1 éj).
Szállás: Ibis Dijon Centre Clemenceau 3*
2. nap: Dijon - Beaune (60 km)Reggeli után az egykori Burgundi Hercegség fővárosával, Dijonnal ismerkedünk, mely egyben a világhírű burgundiai borvidék északi végpontja is. Dijon Franciaország egyik legvonzóbb városa. Napsütötte terei, fa cölöpős házikói, középkori épületei bájos hangulatot árasztanak. Már a római időkben létesült itt egy vár Divió néven.
Gyalogos városnézésünk során számos műemléket látogatunk meg. A félkör alakú központot (Place de la Libération) a 17. sz. alakították ki. Sétánk közben bemegyünk a három szárnyból álló Merész Károly és elődeinek egykori palotájába (Palais des ducs et des États de Bourgogne), melyben ma a Szépművészeti Múzeum kiállításai találhatók. Érintjük a 14. sz. Église Notre Dame templomot, melynek egyik kápolnájában található a 11. sz. Fekete Madonna fa szobor, amely az egyik legrégebbi ilyen alkotás az országban. Ezután a 13. században épült három tornyú Cathédrale St Bénigne-t látogatjuk meg. A katedrális jellegzetessége a közel 100 m magas huszártorony.
A városnézés közben rövid szabadidő, ebédelési lehetőség egyénileg, mely során felfedezhetjük Burgundia zamatos gasztronómiai ízvilágát.
Délután elkezdjük burgundiai utazásunkat a Cote-de-Nuits borút mentén. Elsőként a Domaine du Clos St Louis pincészetbe látogatunk, ahol a pincészet 4 féle borát kóstoljuk meg.
A kóstolót követően a kora esti órákban érkezünk Beaune-ba, szállás elfoglalása (2 éj), vacsora egyénileg.
Szállás: Hotel Athanor 3*
3. nap: BeauneReggeli után a családi hagyományokat őrző, 1867-ben alapított, La Moutarderie Fallot tradicionális mustárkészítő üzemébe látogatunk. Itt megismerhetjük a híres dijoni mustár készítésének folyamatát, majd meg is kóstolhatjuk, vásárolhatjuk az itt készült termékeket.
Ezután a burgundiai bortermelés központjával, Beaune-nal ismerkedhetünk. Megtekintjük a híres középkori kórházat (Hotel Dieu), mely Franciaország egyik legrangosabb történelmi műemléke, a gótikus építészet egyik remekműve. A kórházat a Száz éves háború vége előtt, 1443-ban alapították a sebesültek, a szegények megsegítésére. Sétánk során megtekintjük a lenyűgöző méretű (50 m hosszú, 14 m széles, 16 m magas) szegények termét, majd a hajdani konyhát, gyógyszertárat, és egyéb lakó termeket.
1457-ben kerültek ide az első szőlőültetvények. Napjainkra 60 hektáros birtokáról vált ismertté az egykori kórház. Minden évben, november harmadik vasárnapján itt tartják a világ egyik leghíresebb boraukcióját a régió nagy presztízsű boraiból. A múzeumi részben eredeti bútorok, kórházi felszerelések, eszközök láthatóak.
Délután egy pincészetbe látogatunk. A látogatáson megismerhetjük a pincészet történetét, majd 5 féle, kiváló minőségű bort kóstolunk meg. Ezt követően szabadprogram, és fakultatív vacsora egy hangulatos helyi étteremben.
4. nap: Beaune – Lyon (200 km)Reggeli után Lyon felé utazunk. Útközben a Burgogne vidék déli területén található, Antonin Rodet családi birtoknál állunk meg, ahol 1875-óta foglalkoznak bortermeléssel. Séta az ültetvények között, majd a Burgundia-i borvidék legjobb Premier Cru és Grand Cru borainak kóstolása (5 bor) sajt és felvágott kíséretében.
Közel 1,5 órás buszozást követően érkezünk A les Roches Bleues pincészetbe, ahol a pincelátogatást követően 5 bort és házi készítésű kenyeret kóstolunk. Az utolsó birtok gyönyörű környezete és kiváló borai méltón zárják burgundiai kalandozásunkat.
Tovább indulunk Lyonba, a gasztronómia fővárosába. Panorámás buszos városnézés során megtekintjük a reneszánsz városrészt, a románkori Amfiteátrumot, a Saint Jean katedrálist és a Notre Dame Du Fouriére bazilikát.
Az autentikus Lyon-i konyha nagyban meghatározza a tradícionális francia konyhaművészetet. A Lyon-i Bouchon éttermek, olyan kisvendéglők, melyek házias ételeket kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők emlékeztetnek a hagyományokra. Az éttermek fő jellemzője a családias hangulat, hogy a vendég otthon érezze magát! A városban számos Michelin étterem található, de a helyi Bouchonok-ban kóstolhatjuk meg a helyi ízeket a maguk egyszerűségében. Az étlapok jellemző fogásai: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska, buggyantott tojás burgundiai szósszal, rántott pacal … Az ételeket zamatos borok kisérik: Beaujolais vagy a Cotes du Rhone kíváló borai. Szállás Lyonban (1 éj). Vacsora egyénileg.
Szállás: Ibis Styles Lyon Centre Part Dieu 3*
5. nap: Lyon - BudapestA hangulatos óvárosból a híres Bocuse csarnokhoz sétálunk. 1859-ben épült fel Lyon első fedett piaca. Azóta többször felújították az épületet, mely néhány éve kapta a „Les Halles de Lyon – Paul Bocuse” nevet, a gasztronómia papjaként és a konyhaművészet örök nagyköveteként is emlegetett híres chefről, Paul Bocuseról. Itt minden megtalálható, ami szükséges egy igazi ínyenc fogás elkészítéséhez. A tradícionális éttermek is innen szerzik be a legfrissebb alapanyagokat. És nem csak a szemünk élvezheti a gazdag kínálatot, sok árusnál lehet kóstolni is. Ezután szabadprogram, majd transzfer a repülőtérre. Hazautazás az Easyjet menetrend szerinti járatával. Érkezés Budapestre.
UNESCO Világörökségi helyszínek:
1. Eszünk, iszunk, mulatunk, hiszen a francia gasztronómia fellegvárában járunk! Burgundi vörösbor, dijoni mustár, csukagaluska, fondu sajttal töltött káposztás tészta – mindent megkóstolunk, hogy ízekkel és élményekkel gazdagon térhessünk haza.
2. Több pincészetet is felkeresünk és mindegyik helyen többféle bort is megkóstolunk, vagyis bőven lesz összehasonlítási alapunk, vajon számunkra melyik a győztes.
3. Lyon-ban kockás abroszok, régi plakátok és rézserpenyők emlékeztetnek a hagyományokra, az éttermek fő jellemzője a családias hangulat és a házias ízek, hogy a vendég otthon érezhesse magát! Emellett megismerkedünk Lyon, Dijon és Beaune kulturális látnivalóival is.
A naptár segítségével válassza ki mikor kíván indulni! A naptár csak a foglalható időpontokat tartalmazza. Az idősávon jobbra-balra tud mozogni a nyilak segítségével, választását pedig a sárga szín jelöli.