A remek infrastruktúrájával, gyönyörű tájaival és a síelés utáni kikapcsolódási lehetőségeivel, Olaszország nagyon népszerű téli célpontja a síelőknek, snowboardosoknak...

A remek infrastruktúrájával, gyönyörű tájaival és a síelés utáni kikapcsolódási lehetőségeivel, Olaszország nagyon népszerű téli célpontja a síelőknek, snowboardosoknak, extrém sportolóknak és a sífutás kedvelőinek. Kíváló síelési lehetőségek és téli sportok Olaszország legalább öt különböző régiójában találhatóak: Piemont, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Veneto és Aosta völgye...

 

Cervinia  

Cervinia az olasz oldalon a Cervino-csúcs mellett található és osztozik azon a síterületen, amely két ország (Olaszország és Svájc) három völgyén áthúzódik, a 3883 méter magas a Piccolo Cervino-tól az 1524 méteres Valtournenche síterület hegyi pályáiig. A teljes területen felvonó-rendszer működik, ez a síterület az egyik legnagyobbnak számít az Alpokban. Lehetőség van napi kiegészítő díjat fizetni vagy egy drágább heti belépődíjat megvásárolni Zermatt sípályáinak használatához. A napos, ám hóbiztos lejtők mintegy 69 pályáján 350 km hosszú lesiklópályát kínálnak az idelátogatóknak Breuil-Cervina Valtournenche síterületén, valamint 78 egyre nehezedő pályát Zermatt területén, amelynek 57% -a piros, 23 %-a kék, 20 %-a fekete pálya. 

Bardonecchia 

A 2006-os Torinói Téli Olimpia snowboard versenyeinek és az Európa Kupa és Világ Kupa versenyeknek adott otthont Bardonecchia, a nemzetközileg elismert snowboard központ, amely várja azokat a snowboardosokat, akiket vonzanak a központ széleskörű lehetőségei. Az olimpiai félcsőtől a jól felszerelt Hóparkig, a nagy kiterjedésű pályáktól az off-piste és a free-ride lehetőségekig a központ pályái széles skáláját kínálja mindenféle nehézségi szinten lévő téli sport kedvelő számára. Az első alkalommal snowboardozók vagy azon síelők, akik szeretnék tökéletesíteni a stílusukat illetve a technikájukat, számos Bardoneccia iskoláiban tanító oktató és edző segítségét kérhetik. A 2011/2012 szezon újdonsága volt a Jaffereau új panorámás lejtője, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Susa-völgyre és a Bardonecchia-völgyre. A Jafferau síterület főként nagy magasságban található (a legmagasabb pontja 2807 méter). Ez a lélegzetelállítóan szép táj számos off-piste lehetőséggel várja az idelátogatókat. Az off-piste, azaz pályán kívüli síelésnél elengedhetetlen mindig tisztában lenni a lavinaveszély kockázataival, ezért mindig érdemes felvenni a kapcsolatot a különböző sí- és snowboard iskolákkal, illetve az alpesi útmutatókat is ajánlott megtekinteni a lavinaveszéllyel kapcsolatban. Bardonecchia Hópark úgy lett kialakítva, hogy az eltérő igényeknek és a különböző szintű snowboardosoknak megfeleljen a kiváló sízőktől kezdőkig. A parkban egy sor eltérő nagyságú és dimenziójú létesítmény található. Számos ajánlott terület található a parkban, külön rész van az ugrásokhoz és mű létesítményeknek valamint egy másik része ad otthont az olimpiai halfpipe, vagy félcső számára, amely önmagában is egy impozáns szerkezet a 130 méter hosszúságával, és a 18 méter szélességével és 6 méteres magasságával. Ez az egyetlen olimpiai félcső Európában!

Sestriere

Sestriere, a leghíresebb üdülőhely, amely a Via Lattea síterületen található, gyönyörű természeti környezetben, amelyet csúcsok és fennsíkok alkotnak, több mint 2000 m tengerszint feletti magasságban. Mintegy 146 síelhető pályája van - összesen 400 km lesiklópályát biztosít, amelyből 120 van hóágyúkkal ellátva, 66 sífelvonó áll rendelkezésre. Pragelato, Claviere, Sauze d'Oulx, Cesana Torinese és San Sicario valamint a franciaországi Montgenèvre falvakkal együtt, alkotja a Via Lattea síterepet. A legérdekesebb sípálya a Kandahar Banchetta Giovanii Nasi amely összeköti a Motta-csúcsot, Borgata-t Fraiteve-t, Seses-t és a Rio Nero pályát. És még nem beszéltünk a Troncea-völgy pályán kívüli síelési lehetőségeiről és a számtalan túraútvonalról a hegygerinc lejtőin, amelyek miatt Sestriere medencéje az Alpok egyik legnépszerűbb sípályának számít!

Tonale-hágó 

A Tonale-hágó egy magas hágó Észak-Olaszországban, Lombardia és Trentino között, és összekapcsolja a Sole-völgyet (Val di Sole) és Valcamonica-t . Északról az Ortler-Alpok és délről az Adamelló-csoport hegylánca határolja. Sok fogadó, szálloda és üzlet várja a turistákat télen, mivel a hágó kiválóan alkalmas a téli sportokra, főként a síelésre (Adamello Sífutó Verseny) és snowboardra. A Tonale-hágó Olaszország egyik legnagyobb üdülőhelye, tengerszint feletti magassága 1884 méter és a 3100 méter között van. Hóbiztos, és a hosszú szezon, valamint a nagyon csípős, hideg tél is garantált. A lejtők főként kezdőknek és a középhaladó szint alatti tudású síelőknek megfelelőek, ami miatt különösen népszerű hely a fiatal családok körében. A Tonale-hágó a Ponte di Legno településhez a Temù lejtőkön keresztül kapcsolódik, amelyek a tapasztaltabb síelők számára kiváló lehetőségeket nyújtanak a kikapcsolódáshoz.

Folgarida and Marilia

A Folgarida-Marileva üdülőhely igazán nagy kihívást jelentő fekete pályát kínál a Brenta Dolomitokban továbbá emellett rengeteg piros és kék pályája van, amelyek összesen 150 km lesiklópályát biztosítanak, amelyeket 54 felvonó szolgál. Folgarida-Marilleva üdülőt teljes mértékig a síelés céljából hozták létre. Itt reggeltől estig lehet síelni, ha lemegy a nap, Vigo-hegy mentén kivilágított pályák várják az idelátogatókat. A Superskirama Dolomiti Adamello Brenta síbérlet hozzáférést biztosít Trentino nyugati sípályájának egészéhez és a Pinzolo, Madonna di Campiglio síterülethez amely összesen akár 380 km sípályát biztosít az idelátogatóknak. Folgarida síterület 47 km-es sífutó pályát kínál a sífutóknak.