Portó a Duoro folyó és az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik Észak-Portugáliában. Portót tartják Európa egyik legrégebbi városának, gazdag kulturális és történelmi látnivalókkal is dicsekedhet, ideértve a festői vízparttal határos, nemrég megújult középkori kerületet is...

Portó a Duoro folyó és az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik Észak-Portugáliában. Portót tartják Európa egyik legrégebbi városának, gazdag kulturális és történelmi látnivalókkal is dicsekedhet, ideértve a festői vízparttal határos, nemrég megújult középkori kerületet is. A barokk építészet gyönyörű emlékei a régi városrészben szétszórva találhatóak meg. Gyalogtúrákkal nagyszerűen felfedezhető a város, mivel a legtöbb turisztikai látványosság Portóban közel van egymáshoz. Portó leghíresebb gasztro terméke a portói bor, amely az ország legjobb exportcikkének számít. Egy látogatás során érdemes a Vila Nova de Gaia portói borpincékbe ellátogatni...

 

Bolsa Palota

A Sao Francisco templom szomszédságában található a Bolsa Palota, amely egy hatalmas klasszicista épület, ami az egykori Szent Ferenc kolostor helyén épült. A Portói Kereskedelmi Szövetség finanszírozta a palota építését, amely tőzsdének épült és az volt a célja, hogy lenyűgözze az európai gazdasági vezetőket. Számos építész dolgozott az épületen a közel 70 éves építési idő alatt. Az Arab-szobát mór stílusban tervezte Gustavo Adolfo Gonçalves e Sousa, és ez az egyik fénypontja a palotának, így az egyik legnépszerűbb turista látványosságnak számít Portóban. A feltűnő tere miatt ma az idelátogató méltóságok fogadására szolgál.

Livraria Lello

A leltárt, a több mint 60.000 könyvével egy kirobbanó keveréke az Art Deco-nak és a neogótikus építészeti stílusoknak amelyek a Livraria Lello-t az egyik leghíresebb könyvesbolttá teszik Európában. A pletykák szerint, ez a könyvesbolt inspirálta JK Rowling-t, aki angoltanárként dolgozott Portóban a Harry Potter könyvek írásakor, így a könyvesboltot a világ minden tájáról érkező rajongók látogatják. Amellett, hogy könyvek fedik a bolt minden zegét-zugát, az évszázados üzletben egy kettős spirál lépcsőház található, ólomüveg tetőablakkal és egy kis kávézó van a második emeleten.

Klérusok Tornya

Barokk túláradás teljes mértékben megmutatkozik a XVIII. századi Klérusok-tornyánál papság. Az olasz festő és építész Nicolau Nasoni tervezte 1754-ben a tornyot, amely fontos mérföldkőnek számít Portóban, amelyet nem érdemes kihagyni egy látogatáskor. A díszes torony mintegy 76 méter magas, így az egyik legmagasabb építmény Észak-Portugáliában. Azoknak a látogatóknak, akik vállalkoznak arra, hogy 255-lépésnyire felmásszanak haranglábhoz, a város és a Duoro folyó torkolatának gyönyörű panorámájában gyönyörködhetnek. Hangos útikalauz szolgáltatás áll rendelkezésre felár ellenében.

Ribeira

Sok utazó a látogatását Ribeira-ban kezdi, amely a város középkori történelmi negyedében található. Közel a Duoro folyóhoz s Riberira-térnél szűk macskaköves utcák nyílnak a festői térre, ahol a helyiek és a turisták pihenhetnek a napsütésben, és élvezhetik a kilátást a folyótorkolatig. Számtalan tengeri étterem és vendéglők találhatóak a mólón, amely egy népszerű találkozóhely is. Ez a helyszín fontos kiindulási pontja cirkálóknak és a kikötő közelében lévő Vila Nova de Gaia borospincékbe történő csónakos túrákhoz is. Gyalogosok vagy autóval közlekedők számára a Ribeira-rakpart egyszerű megoldást kínál az I. Lajos kettős acélhídhoz.

Vila Nova de Gaia

Ugyan technikailag Portóhoz tartozik, de Vila Nova de Gaia a Douro folyó túloldalán található Portóhoz képest és a várossal egy sor hídon keresztül fonódik össze, viszont közös borászati történelmük van. A legnépszerűbb turisztikai látványosság Gaia-ban a Portói Borpincék, és azok a raktárak, ahol a híres portói borokat tárolják. A pincék a Ribeira de Gaia városrészben találhatóak, a Douro folyó partján, Portóval szemben. Ribeira da Gaia-nak számos kiváló étterme van, különösen a rakparton. Amennyiben az idelátogató nem szeretné megtekinteni a borospincéket, akkor is érdemes ellátogatni a Ribeira da Gaia-ra, hiszen Portó csodálatos panorámáját mindenképpen érdemes megtekinteni.