Kréta szigete legnagyobb a görög szigetek közül, valamint az ötödik legnagyobb a Földközi-tengeren. A sziget gyönyörű strandokkal és hegyekkel büszkélkedhet, és apró falvak tarkítják...

Kréta szigete legnagyobb a görög szigetek közül, valamint az ötödik legnagyobb a Földközi-tengeren. A sziget gyönyörű strandokkal és hegyekkel büszkélkedhet, és apró falvak tarkítják. A bronzkorban, ez a gyönyörű sziget volt az otthona a mínoszi civilizációnak, amely az első fejlett európai civilizációnak tekinthető, így számos történelmi látnivaló is akad Krétán. A mínoszi romok mellett, a látogatók megtekinthetik az ókori Görögország - első rész - , a velencei korszak, és az oszmán időszak maradványait szerte a szigeten.

 

Heraklion Régészeti Múzeum

A Heraklion Régészeti Múzeum kivívta hírnevét, hiszen az egyik legfontosabb múzeum Görögországban, különösen azóta, amióta saját gyűjteménnyel rendelkezik mínoszi leletekből és grafikákból. A múzeum látogatói megtekinthetik a mínoszi Knósszosz-palotából származó eredeti freskók töredékeit is. A Heraklion Régészeti Múzeumnak ezen túl vannak még Kréta őstörténetének és történelmének minden időszakából - egészen a késő római időszakig- származó kiállított tárgyai is. A kiemelt szobrok között van a Kígyó Istennő szobra, a híres Bikaugrást ábrázoló freskó valamint a rejtélyes Phaisztoszi korong is. Mindezeken túl, Krétán bárhol felfedezett leletek is fellelhetőek ebben a múzeumban.

Balos-lagúna

A Kréta egyik legszebb strandja, a Balos-lagúna Kissamos város közelében található, közbeékelve Imeri Gramvousa kis szigete és Kréta között. A strand megközelíthető hajóval vagy autóval. A látogatókat egy pompás látvány köszönti egy sziklakiszögelléssel, amely körül rózsaszín homok mellett, kék és türkiz színű víz csillog. Ez vitathatatlanul a legtöbbet fényképezett természeti látványosság Krétán, ami a turisták hatalmas számát vonzza a helyre. A július és augusztus hónapok a legforgalmasabbak.

Chania- Régi Velencei Kikötő

Ezt a kikötőt az 1320-1356 évek között a velenceiek építették és egy fontos kereskedelmi központ volt a XX. század elejéig. A kikötő nem tudott nagyobb hajókat fogadni, így végül Souda kikötőjének kedvezve felhagyott ezzel. Chania régi kikötőjét még ma is használják a kisebb hajók és jachtok. A kikötő legszebb ékessége a világítótorony, amelyet a velenceiek 1595-1601 között építettek és az egyik legrégebbinek számít a világon. A legtöbb ember azért jön ide, hogy élvezze a sétát a kikötőben, vagy megkóstoljon egy kávét, vagy azért, hogy a reggelijét a világítótorony szomszédságában fogyassza el, illetve, hogy a kikötő számos étterme közül az egyikben elfogyasszon egy finom ételt, illetve, hogy élvezze az ouzo üzletek kínálatát.

Szamaria-szurdok

Egyes helyek megtekintése több erőfeszítést igényel, ilyen helynek számít a Szamaria-szurdok is. A szurdok a Szamaria Nemzeti Park területén található a Fehér-hegységben. Ez a lenyűgöző szurdok a hegyen lefelé, egy tíz mérföldes túrával érhető el, amely a líbiai-tenger mellett fekvő Agia Roumelli település fekete homokos strandjával ér véget. A szurdok ősi ciprusokon és fenyőerdőkön halad át, majd függőleges sziklafalakat között vág át a hegyeken. A túrázók sebességétől és edzettségétől függően a túrát 4-7 óra alatt lehet megtenni. A vándorlás végén, a legtöbb túrázó csónakot bérel, amellyel Chora Sfakion települést meglátogathatja.

Knósszosz-palota

A Knósszosz-palota mintegy 5 km-re található Dél-Herakliontól, a palota a legfontosabb és legismertebb mínószi látványosság Krétán. Knósszosz esetén gyakran asszociálnak a legendából ismert athéni hősre, Thészeuszra, aki megölte a Minotauroszt. A nagy palota fokozatosan épült ie. 1700-1400 közötti időszakban, a bekövetkezett omlások (földrengések miatt) után időszakosan mindig átépítésre került, egészen addig, amíg egyszer ismét leomlott és a tűz felégette. A felépített palotának számtalan terme van, mint a trónterem - amely a nevét, a padokkal szemben lévő, falba épített nagy trónról kapta. A palota fő funkciója még vitatott, elsősorban közigazgatási vagy vallási központ lehetett.