A gazdag kelta kultúrájától a lélegzetelállító szépségű, változatos tájakig, Írország egy kedvelt úti célpont, amely méltó szinte mitikus hírnevéhez. Az „Emerald Isle” tényleg smaragdzöld, a látnivalók igazán lenyűgözőek, és az emberek valóban barátságosak itt. Kis mérete, a nyüzsgő városai és burjánzó külvárosa ellenére, Írország...

A gazdag kelta kultúrájától a lélegzetelállító szépségű, változatos tájakig, Írország egy kedvelt úti célpont, amely méltó szinte mitikus hírnevéhez. Az „ Emerald Isle” tényleg smaragdzöld, a látnivalók igazán lenyűgözőek, és az emberek valóban barátságosak itt. Kis mérete, a nyüzsgő városai és burjánzó külvárosa ellenére, Írország továbbra is büszkélkedhet olyan helyekkel, ahol a látogatók úgy érzik, mintha a sziget kizárólag az övék lenne. Azoknak, akik egy barátságosabb utazási élményt szeretnének, elég csak besétálni a környéki kisvendéglőbe, és egyből otthon érezhetik magukat. Akár egy régi várban tölti el az idelátogató az éjszakát vagy kerékpározik egy tengerparti földnyelv mellett, vagy megtekinti a kelta leleteket egy világszínvonalú múzeumban, Írország elbűvölő minden idelátogató számára. Politikailag, Írország megoszlik az Ír Köztársaságra és Észak-Írországra, amely az Egyesült Királyság fennhatósága alatt van. Az alábbi válogatás Írország - első rész - legjobb helyeit mutatja be:

 

Giant Causeway

A meredek sziklák tövében, Írország északkeleti partjainál található az „Óriások útja”, amely egy természetes sziklaalakzat és valóban úgy néz ki, mintha óriásokról mintázták volna. A méhsejtszerű alakzatok, a több, mint 37.000 hatszög alakú bazaltoszlopokkal geometriailag túl tökéletesnek látszanak ahhoz, hogy természetes képződmények legyenek. Azonban a 60 millió év során a tektonikus lemez mozgása, a lávafolyam és az erózió hatása alakította ki ezeknek a lépcsőzetes kőképződményeknek a jelenlegi formáját. A hegy tetejéről remek kilátás nyílik a sziklaalakzatokra és egy lépcsősor vezet le a tenger szintjéhez. A közelben lévő látogatóközpont helyszíni gyalogtúrákat és kocsival történő kirándulásokat is kínál az érdeklődőknek.

Killarney Nemzeti Park

Délnyugat Írországban, Kerry megyében található a Killarney Nemzeti Park, amelyet 1932-ben alapítottak, amikor a Muckross birtokot az országnak adományozták. A viktoriánus Muckross House most a park látogatói központja, valamint a birtok hatalmas kertje is népszerű látnivalója a parknak. Sok látogató számára azonban a nemzeti park területén lévő lévő három tó a legkülönlegesebb, amely hattyúknak és vidráknak ad otthont, valamint a tavakat körülölelő erdőkben Írországban őshonos gímszarvas állomány él. A tavakon hajókirándulások kínálnak lehetőséget az élővilág megismerésére, és nyújtanak festői kilátást az idelátogatóknak. A széles körű úthálózat lehetőséget ad a kirándulóknak arra, hogy gyalogosan, kerékpárral vagy akár lovaskocsival felfedezzék a környéket.

Bru na Boinne

Írország ősi múltjának maradványai megtalálhatóak mindenütt az országban, azonban a Brú na Boinne kamrasírokat Boyne-völgyben nem lehet kihagyni. Három sírt, az 5000 éves temetkezési helyek közül már teljesen feltártak és látogatható: Newgrange, Knowth és Dowth kamrasírok. A faragott gránit szikláival és fehér kvarc homlokzatával a Newgrange a legszembetűnőbb. Központi folyosó vezet a boltíves kamrába, ahol elhamvasztott maradványokat találtak, amelyekben legalább öt ember földi maradványait azonosították. A kamrasírok közül a Knowth a legismertebb a 250 díszített kövével, amelyek közül néhány úgy tűnik, mintha helyi térkép lenne. A Dowth kamrasírt nem lehet belülről megtekinteni, de a látogatók gyakran megmásszák a dombot, hogy élvezzék innét a kilátást.

Ring Kerry

A legnépszerűbb festői út Írországban a Ring of Kerry, amely egy több, mint 160 km hosszú autópálya, mely a tengerparton fut végig a sziget festői Iveragh félszigetén. A legtöbb látogató a forgalmas városból, Killarney-ből indul el vagy érkezik. A rutinos utazók választhatják a kevésbé zsúfolt, de szép falu Kenmare települést is kiinduló bázisként. Az út során megtekinthető Írország legmagasabb hegye a Carrantuohill, számos gyönyörű, tiszta tó, egy középkori kolostor és az őskori Staigue Fort erőd, amelynek vastag falai habarcs nélkül épültek. Az útvonal mentén számos tengerparti város és üdülőhely büszkélkedik homokos strandokkal, így kellemes kikapcsolódást nyújthatnak meleg időjárás esetén.  

Cliffs Moher

Egy Írországi látogatást a Moher-sziklán történő kirándulás tesz teljessé, ahol az idelátogató élvezheti a páratlan kilátást a magas szikláról, panorámával az Atlanti-óceánra. A szikla tengerszinttől való magassága közel 210 méter, a szirtek nyúlványai közel egymillió látogatót vonzzanak évente, így ez az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Írországban. Érthető tehát, hogy a biztonság érdekében a sziklaszirtek látogatása szeles időben korlátozott. Doolin mólóján hajós túrák kínálnak arra lehetőséget az idelátogatóknak, hogy a sziklák látványát élvezhessék egy másik nézőpontból is.