A Himalája varázslatos tájai mindig lenyűgözik a HelloVilág szerkesztőségét, nem volt ez másképp a lenti videó láttán sem. A lélegzetelállító tájak...

NEPÁL – BHUTÁN

NEPÁL – BHUTÁN  4*

Nepál, Katmandu
Indulások: 2024.10.02-tól
Időpontok: 2 db
Ellátás: félpanzió
Besorolás: 4*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Csoportos körutazás magyar nyelvű idegenvezetéssel

Tartson velünk Nepál kulturális gyöngyszemei és Bhután fenséges tájai között egy varázslatos utazáson, amely Kathmandu ősi varázsától Bhaktapur történelmi gazdagságáig vezet, mielőtt Nagarkot lélegzetelállító magasságaiból szemlélné a tájat. Lépjen be a Mennydörgő Sárkány azaz Bhután misztikus országába, ahol Paro nyugodt szépsége Thimphu nyüzsgő utcái és Punakha nyugodt völgyei varázsolják el érzékeit. Ez a felejthetetlen utazás a Himalája természeti csodáit és a kulturális érdekességeit öleli fel.

1. nap • Budapest – Katmandu

Elutazás repülőgéppel Budapestről Katmanduba, Nepál fővárosába átszállással a délelőtti órákban.

2. nap • Katmandu

Megérkezés a hajnali órákban az 1350 m tengerszintfeletti magasságon fekvő Katmanduba, mely Nepál legnagyobb városa és egyben fővárosa is. A Katmandu-völgyben található a legtöbb látnivaló, gyönyörű terek, kolostorok, szobrok árulkodnak a város és a környék közel kétezer éves múltjáról. Transzfer a szállodába, rövid pihenési lehetőséget követően a város egyik legfontosabb örökségi helyszínének, a Boudhanath sztúpának a megtekintése. A buddhista sztúpát az V. században a Tibetet a Katmandu-völggyel összekötő ősi kereskedelmi út mentén építették, így évszázadokon át tibeti kereskedők a sztúpa közelében telepedtek meg, majd az ötvenes években jelentősen megnőtt a tibetiek száma a kínai megszállást követően. A sztúpán a négy Buddha szempár a négy égtáj felé néz így őrködve az emberek és cselekedeteik felett. Ma a Boudhanath egy mini Tibetbe enged bepillantást, ahol a nyüzsgő helyiek szőnyeggyártással, kereskedelemmel és a napi rutinjuk részeként imádkozással foglalkoznak a tibeti buddhizmus különböző szektáihoz tartozó kolostorokban. Látogatás egy kolostorban, ahol a fiatal szerzetesek élnek és tanulnak. A látogatás során a szerzetesek áldást, valamint a „khadát”, himalájai selyemsálat adnak a vendégeknek. Három éjszakai szállás reggelivel és vacsorával Katmanduban.

3. nap • Katmandu – Kirtipur

Látogatás Kirtipurban, melynek fő látványosságai a Chilancho sztúpa, Bagh Bhairav-templom és Uma Maheshwar-templom. A templomok és a sztúpák mellett a város tele van hagyományos nepáli házakkal és templomterekkel. A kisváros két dombon fekszik, távol a nyüzsgő tömegtől és a főváros forgalmától. Visszatérés Katmanduba. Először látogatás az egyik legfőbb kegyhelyhez, a Swayambhunath-hoz, más néven a Majmok templomához, mely a buddhista világ egyik legrégebbi sztúpája. Tiszta időben gyönyörű panoráma nyílik innen a városra. Ezt követően a Durbar tér felkeresése, a durbar szó palotát jelent, itt koronázták meg a királyt és innen uralkodott. A völgyben három Durbar tér található, Katmanduban, Patanban és Bhaktapurban, a három palota előtt. A több épületet (Kasthamandap, Narayan-templomot, Trilokya Mohan, és Krishna templomot) romba döntő földrengés után a helyreállítási munkálatok még folynak a téren és a városban. Itt található a Királyi Palota bejárata a Hanuman Dhoka, Taleju Bhawani templom, a szuvenírárusokkal teli Basantapur, az Élő Istennő, a Kumari temploma. Séta a helyi bazárban. Az esti Aarti szertartás megtekintése a folyóparton.

4. nap • Katmandu – Bhaktapur – Nagarkot – Katmandu

Utazás Nagarkot irányába. A Lichhavi dinasztia által a IV. században épített Changunarayan-templom fenségesen áll Bhaktapur rizsföldjei felett. Az UNESCO Világörökség részeként számontartott templom kettős tetejű pagoda, melynek mind a négy ajtaját kőoroszlánok őrzik. A Narayan inkarnációjában megjelenő tízfejű és tízkarú Visnunak szentelt bálvány az V. századi kőfaragás remek példája. Különféle szobrok és díszes faragványok találhatók a templom belsejében. Továbbutazás Bhaktapurba, melynek neve szó szerinti fordításban ’a hívek városa’. A völgy három fő városa közül Bhaktapurban találhatóak a legszebb vallási építészet alkotásai. Három főtere van, a Durbar tér, a Taumadhi tér és a Dattatreya tér, pagoda és sikhara stílusú templomokkal tűzdelve. A forgalom és a szennyezés nélkül Bhaktapur határozottan a völgy legtisztább városa. Keskeny, kövezett utcák kígyóznak a vörös téglából készült házak között, amelyek elrejtett templomokhoz, díszes vízköpőkhöz és udvarokhoz vezetnek. A város büszkén mutatja be kulturális életét a mindennapi életmód révén; a kézművesek generációi folytatják a hagyományos mesterségeket, például a szövést, a fazekasságot és a fafeldolgozást. A helyiek a közös udvarban gyülekeznek, hogy fürödjenek, vizet gyűjtsenek, mosakodjanak, vagy csak beszélgessenek. A város fő nevezetességeinek felkeresése kívülről: az 55 ablakos palota, az Arany kapu, az Oroszlán kapuja, a kis Pashupati-templom, a Nyatapola-templom és a Bhairavnath-templom. Továbbutazás Nagarkotba, mely a festői helyen egy hegygerincen terül el, és az egyik legteljesebb kilátását nyújtja a Himalájára, alant pedig a Katmandu-völgy fekszik. Visszatérés Katmanduba.

5. nap • Katmandu – Paro – Timpu

Kora reggel transzfer a repülőtérre, majd repülés a Himalája hegyvonulatai felett a mennydörgő sárkány országába, a Bhutáni Királyságba, amely Kína és India között fekszik. Érkezés a 2200 m magasságban fekvő Paróba, majd transzfer a fővárosába, Timpuba. Rövid pihenő után a Tashichho Dzong, a buddhista kolostor és erőd felkeresése, mely a kormány székhelye és itt található a király trónterme is. Két éjszakai szállás reggelivel és vacsorával Timpuban.

6. nap • Timpu

A főváros látnivalóinak megtekintése: Ázsia egyik legnagyobb Buddha szobrának, egy kilátópontra épült 51,5 m nagyságú Buddha Dordenma szobor felkeresése, a Chorten sztúpa, a Nemzeti Könyvtár elképesztő gyűjteménye és egy helyi kézműves iskola és szövőműhely felkeresése.

7. nap • Timpu – Punakha

Utazás a hegyek között a 3100 méter magasan fekvő Dochula-hágón át, melynél számos sztúpa is épült. Bhután egykori fővárosa, Punakha felfedezése: az 1499-ban alapított Chimi Lhakhang buddhista monostor, mely népszerű a gyermekáldásért fohászkodó nők körében, majd a számos tűzvészt és földrengés után újjáépíttetett Punakha dzong erőd felkeresése, mely két folyó összefolyásánál épült, itt koronázták meg az ország összes királyát. Két éjszakai szállás reggelivel és vacsorával Punakhában.

8. nap • Punakha

Reggel kétórás gyalogtúrázás a Khamsum Yuelley Namgyal Chortenhez, majd átkelés a zabolátlan vizű Mo Chhu folyó felett átívelő punakhai függőhídon és piknikebéd a folyóparton. Ezt követően az 1638-ból származó Wangduephodrang Dzong történelmi erőd és a vele szemközti dombon található Rinchengang falu felfedezése, melynek varázsa a hagyományos vályogházaiban rejlik.

9. nap • Punakha – Paro

Továbbutazás a 7300 méteres magasságokat is elérő Jhomolhari hegyvonulat ölelésében fekvő Paro völgybe, mely az ország legtermékenyebb területe. A VII. századi Kichu Lhakhang templom megtekintése, mely egyike a 108 templomnak, melyet a tibeti király Songtsen Gampo emeltetett a démonok legyőzésére. Később a Nemzeti Múzeum tárlatainak megtekintése és a tradicionális vajas tea elfogyasztása egy helyi farmon. Két éjszakai szállás reggelivel és vacsorával Paróban.

10. nap • Paro

Bhután legismertebb látnivalójának felkeresése: gyalogtúra a Taktsang Palphug vagyis a Tigris fészke kolostorhoz, mely kb. 900 méterre a völgy felett egy sziklaszirten található. A legenda szerint guru Rinpoche egy nőstény tigris hátán érkezett Tibetből, az itt található barlangokban meditált és nyolc megtestesült formában jelent meg; ezt követően szent helyként tisztelték.

11. nap • Paro – Katmandu – Patan

Reggel repülővel utazás Nepálba, Katmanduba. Később a Shivának szentelt Pashupatinath felkeresése, mely a hindu zarándokok egyik legjelentősebb szent helye, majd utazás Patanba, melyet a Katmandu-völgy második legnagyobb, egyben a legszebb és legősibb városaként tartanak számon. A város gazdag művészeti és kézműves hagyományairól, például fémszobrokról és díszes építészetéről ismert. Patan érdekessége, hogy az egy négyzetkilométerre jutó templomok száma itt a legmagasabb. A Durbar tér műemlékcsoportja (templomok, kolostorok) az UNESCO Világörökség részét képezi, itt található a régi királyi palota, valamint bámulatos udvarok és pagodatemplomok. Az egykori királyi palotakomplexumot múzeummá alakították. A palotában három fő udvar található: Mul Chowk, Sundari Chowk és Keshav Narayan Chowk. A Sundari Chowk jól ismert a kőépítészet remekművéről, a királyi fürdőről. További fő látnivalók többek között a Krisna-templom, a Bhimsen-templom és az Arany templom. A patani Durbar tér rekonstrukciója folyamatban van. Visszatérés, majd vacsora és szállás Katmanduban.

12. nap • Katmandu – Budapest

Kora hajnalban transzfer a repülőtérre. Hazautazás Katmanduból repülőgéppel, átszállással Budapestre. Megérkezés az esti órákban.

Minimum létszám: 12 fő

2 599 500 Ft/fő-től +

A Himalája varázslatos tájai mindig lenyűgözik a HelloVilág szerkesztőségét, nem volt ez másképp a lenti videó láttán sem. A lélegzetelállító tájak mellett fantasztikus életképeket és pillanatokat is láthatunk a videóban. Ha kedvet kaptunk az utazáshoz, ne tétovázzunk...