Egész évben, de különösen a helyi fesztiválok idején számos bikával kapcsolatos sportesemény illetve egyéb esemény zajlik szerte Spanyolországban. Bár az ünnepi események változnak, a bikákkal kapcsolatos...

Egész évben, de különösen a helyi fesztiválok idején számos bikával kapcsolatos sportesemény illetve egyéb esemény zajlik szerte Spanyolországban. Bár az ünnepi események változnak, a bikákkal kapcsolatos programok – amelyeken az izgalomra vágyók egy csorda bika elé vetik magukat, majd az izgatott állatok üldözik őket az utcákon keresztül – változatlanok maradnak.

A leghíresebb eseménynek Pamplonában a San Fermin- fesztivál részeként zajló „bikafuttatás” számít. Dél-Pamplonától 600 km-re, Alicante tartományban található tengerparti településen, Denia városban a bikafuttatás más fajta módon zajlik, hiszen itt nem a harc a cél, hanem hogy a bika beleugorjon a tengerbe.

Ezt a fajta bikafuttatást vagyis bikaugratást „Bous a la Mar”-nak nevezik. Az ünnepség azzal kezdődik, hogy bikák kergetnek fiatal fiúkat le a Calle Marques de Campo-n, a város fő sugárútján, egészen a speciálisan kialakított kikötői arénába. A négyzet alakú aréna három oldala vascsövekkel van lezárva oly módon, hogy egy ember ki és be tudjon közöttük csúszni, ha a bika túl közel menne.

A negyedik oldala a kikötőre nyílik, egy körülbelül egy méteres szintkülönbség van az aréna padlója és a víz között. Miután a bikák megjelentek egyenként az arénában, az önkéntes résztvevők hergelni kezdik őket és megpróbálják beugratni őket a vízbe.

Annak, akinek sikerül a bikát vízbe ugratni, az lesz a győztes. A Bous a la Mar 1926 óta évente megrendezésre kerül a Santisima Sangre („Szent Vér”) Fesztivál részeként, amely méltó emléket állít Pedro Esteve nevű szerzetesnek, akiről úgy tartják, hogy megmentette a várost a pestistől 1633-ban. A fesztivált július második hetében rendezik meg, nagyjából egy időben a San Fermin Fesztivállal.