Hatalmas sziklákról nyíló, lenyűgöző kilátások, hófehérre meszelt templomok élénk kék kupolával, régészeti emlékek eltűnt civilizációkból – és ez csak néhány, abból a rengeteg kincsből, ami miatt Santorinit a világ legszebb...

Hatalmas sziklákról nyíló, lenyűgöző kilátások, hófehérre meszelt templomok élénk kék kupolával, régészeti emlékek eltűnt civilizációkból – és ez csak néhány, abból a rengeteg kincsből, ami miatt Santorinit a világ legszebb helyei közt tartjuk számon. Santorini, avagy Thíra a legnagyobb és a legcsodálatosabb a Kükládok szigetei közül, melyek az Égei-tengerben, Görögországtól délkeletre fekszenek. Santorinin játszódott le az írott történelem eddigi legnagyobb vulkánkitörése. A robbanás egyetlen nagy szigetből egy egész szigetvilágot hozott létre, maga mögött hagyva azt a geológiai csodát, ami vonzza a turistákat – az óriási tengerrel megtelt kalderát. Ám a félig elmerült kráter elképesztő tájain kívül rengeteg más látnivalóval is szolgál a sziget: a minószi kultúra kincseit és a vulkánkitörés által eltemetett romokat is felfedezhetjük. Emellett Santorini híres a száraz fehér boráról, festői strandjairól, pezsgő éjszakai életéről, s talál magának az is helyet, aki nyugodt pihenésre vágyik.

Akrotiri ásatások

Akrotiri virágzó városát, avagy a „minószi Pompeii-t” Kr. e. 1500 körül rombolta le, és egyben őrizte meg a föld alá temetve egy gigantikus vulkánkitörés. A város létezéséről egészen az 1860-as évekig nem tudtak, mígnem a Szuezi-csatornát építő munkások ráleltek. Mint Kréta egyik előőrse, Akrotiri a minósziak által lett benépesítve Kr. e. 3000 körül, s fénykorát Kr. e 2000-ben élte. Ekkorra nagymértékben felfejlődött a kereskedelem, a mezőgazdaság és felépítették a jelenlegi várost. Néhány épülete háromemeletes, kőlépcsőkkel, melyekben kerámiaraktárakat találtak, különböző edényekkel. Akrotiri hiteles betekintést ad, hogy milyen lehetett az élet Santoriniben, a bronzkorban.

Perissa strandja

Perissa strandja szinte képmása a Kamari strandnak, mely az őket elválasztó sziklának északi oldalán helyeződik. Ugyanolyan fekete kavicsos part jellemzi, ám kevésbé fejlett: nincs annyi étterem, bár, vagy klub, viszont így a turisták száma is kisebb. A part kavicsai kissé finomabbak, ezért tökéletesen alkalmas a hely egy-egy hosszabb sétára is. Vízitaxik járnak, így könnyedén eljuthatunk egyik strandról a másikra. Perissa falvában létesült egy búvárközpont is, ahol búvárkirándulásokat szerveznek.

Nea Kameni

A Santorini vulkán kitörése 3700 évvel ezelőttre tehető. Ekkor a kalderába belefolyt a tengervíz, s egy masszív lagúnát képzett, mely még a legnagyobb hajókat is beengedi a kikötőig. A kráter központjában két vulkanikus sziget foglal helyet: a Nea Kameni és a Palea Kameni, avagy a régi és az új Kameni. Nea Kameni egy kopár sziget, ahová nap mint nap érkeznek turistahajók a nyáron. Egy kavicsos úton lehet felmászni a 130 méter magasan levő kráterhez, melynek pereme szinte teljesen körbeér.

Fíra

Santorini fővárosában, Fírában találjuk a sziget minden városa és falva közül a leglátványosabb attrakciókat. Az égbenyúló kaldera peremére települt város legszembetűnőbb jellegzetességei a kockacukor formájú épületek, ahonnan csodás tájképek nyílnak az Égei-tengerre. Ez este a leggyönyörűbb, mikor az egész város aranyszínű fényben úszik. Fíra főutcáin boltok, ékszerüzletek, éttermek és kávézók széles választéka közt találjuk magunkat, ahol főszezonban nagy tömeg gyűlik össze. Akik a tenger felől közelítik meg Fírát, a sziklafalon kanyargó lépcsőn érhetnek fel a városba, vagy akár beszállhatunk egy siklóba is.

Oia

Oia, Santoriniop látványosságainak egyike, ahol a naplemente a legszebb. Egy magasba nyúló szikla tetején foglal helyet e kis falu, szűk utcákkal, kékkupolás templomokkal. Oiában valaha egy jómódú kereskedő élt, aki a Mediterráneum országait járta flottájával az 1800-as és 1900-as években. Bár 1956-ban egy földrengés iszonyatos károkat okozott, a tengerész életmód nyomai megmaradtak. A hajókapitányok elegáns házai képezik a város legszebb részét, és természetesen innen nyílnak a leglélegzetelállítóbb kilátások.