A 31 évvel ezelőtt alapított, önjelölt köztársaság Ciprus szigetének északi és északkeleti részén fekszik. Észak-Ciprus kapcsán egy olyan helyről beszélhetünk, ahol megállt az idő és ahol az idilli tájak...

A 31 évvel ezelőtt alapított, önjelölt köztársaság Ciprus szigetének északi és északkeleti részén fekszik. Észak-Ciprus kapcsán egy olyan helyről beszélhetünk, ahol megállt az idő és ahol az idilli tájak magukban foglalják a lelassult falvakat és a csendes, békés, háborítatlan strandokat, továbbá mely fenséges Crusader kastélyokkal és a hegyekre néző, csodás kilátással hívogat bennünket. Az pedig, hogy a drága euró-övezeten kívül esik már csak ráadás, mely talán segít meghozni döntésünket, hogy felfedezzük Észak-Ciprust.

 

  

 

Kerínia

A festői, gyakran csak „Ciprus ékköve” –ként emlegetett Kerínia az északi parton terül el. A talán kicsi, de tökéletessé formálódott városkának egyedi, sajátos velencei stílusa, egy gyönyörű kikötője és pompás 16. századi kastélya van. A kikötőben a kis helyi halászhajók mellett nagy és fényes jachtok pihennek, a part mellett pedig csodás kávéházak bújnak meg. Bármerre is nézzünk, mindenhonnan szivárog a történelem, főként a már régóta nem használt, szentjánoskenyérfa tárolására használt raktárak felől. Kerínia kikötője egy remek hely, hogy megpihenjünk és kezünkbe vegyünk egy finom hűsítő italt, vagy egy csésze hagyományos török kávét és élvezzük a Földközi-tengerre nyíló káprázatos kilátást.

Karpas-félsziget

Az észak-keleti részen meghúzódó, gyéren lakott terület, mely híres vad szamarairól, kiemelkedő természeti szépségekkel és meseszép érintetlen tájakkal rendelkezik. A 70 km területű partszakaszon tiszta strandok, virágmezők és mezőgazdasági területek húzódnak. A vidéki falvakban, ahol a lakosok még mindig a hagyományos módon élnek, megpillanthatunk régi templomokat, valamint természetesen vad szamarakat is, melyeket feltétlenül csak óvatosan közelítsünk meg, de ha lehet, inkább kerüljük el őket. A közúti fejlesztéseknek köszönhetően a strandolásra alkalmas partszakaszok könnyen hozzáférhetőek. Azoknak, akik azt tervezik, hogy egy autós utazás keretében fedezik fel Észak-Ciprust, nem lesz nehéz olyan szállásokat találni, melyek kifogástalanok és ahol ésszerű árakért cserébe eltölthetik az éjszakát.

Golden Beach

Habár szintén a Karpas-félszigeten található, mégis külön meg kell említenünk. Észak-Ciprus vitathatatlanul legszebb, érintetlen strandjáról beszélhetünk, ahol élvezhetjük az aranysárga homok és a mögötte megbújó homokdűnék, valamint a kristálytiszta víz szelíd hullámainak látványát. Vad és érintetlen mivolta miatt, a veszélyeztetett tengeri teknősök tenyésztésének nyújt otthont.

Szent Hilarion vár

A 143-mérföldes út, mely a Keríniai hegységen keresztül vezet, Észak-Ciprus egyik legjobban őrzött titkát rejti. A túránk során megfigyelhetjük a vadon élő állatokat és megcsodálhatjuk a minket körülvevő környezetet, majd a túránk végén szemünk elé tárul a Szent Hilarion vár. Eredetileg kolostorként funkcionált a még a 10. században épült robosztus, magas tornyokkal rendelkező vár, mely elegánsan foglalja el helyét egy drámaian magas és meredek sziklabérc legtetején. Talán ez inspirálhatta a bajor Lajos király mesevárait és Walt Disney varázslatos mesebirodalmát.

Lefke

A távoli, zöld, hegyvidéki táj nyújt otthont Lefke kisvárosának, ahonnan a buja citrus ligetek és datolyafák közül gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Egy gyönyörű kis történelmi városka, ahol a hagyományos építészet legszebb példáival találkozunk, beleértve a történelmi mecsetet, valamint ez az egyetlen hely Cipruson, ahol Jaffa narancsot termesztenek. A helyiek szerint a legfinomabb dzsúszokat a sziget citrusféléiből készíthetjük, hiszen a talaj tápanyagokban rendkívül gazdag és az éghajlat is kiváló a gyümölcsök számára.

Morphou

A Ciprus észak-nyugati részén fekvő kisvárost körülveszik a citrusfélék. Híressége a citrus termesztésének, valamint a minden évben megrendezésre kerülő és két hétig tartó Narancs Fesztiváljának köszönhető. Ennek a hagyományos városkának a nosztalgikus központjában megtekinthetjük a kitűnő állapotban megőrződött építészetét, beleértve a város gyönyörű, régi templomát, valamint belekóstolhatunk egy kicsit a tradicionális ciprusi életbe. Mivel gyakorlatilag átjárót képez Észak-Ciprus legzöldebb területéhez, érdemes innen kiindulva szervezni a környék felfedezését.

Esentepe

A dombra épült kis falvacskát olajfaligetek, buja fenyvesek és Kerínia tartomány hegyeinek lejtői veszik körül. Az ősi község egyike azon falvaknak, melyeket még nem újítottak fel, ezáltal teljesen megőrződött tradicionális hangulata. A néhány üzleten és éttermen kívül érdemes ellátogatnunk a falu régi keresztény templomához, mely manapság a helyiek mecseteként funkcionál. Természetesen az elénk tárulkozó fantasztikus panorámát sem hagyhatjuk ki!