Képzeljük el fél Budapestet a Földközi-tengeren, így könnyen magunk elé vizionálhatjuk Málta parányi szigetét. Fizikai mérete ellenére történelmi jelentősége igen nagyra becsülhető. Fekvése stratégiailag különösen fontos. A múltban gyakran szolgált otthonául az előretolt csapatoknak, melyek Afrika irányába tartottak...

Képzeljük el fél Budapestet a Földközi-tengeren, így könnyen magunk elé vizionálhatjuk Málta parányi szigetét. Fizikai mérete ellenére történelmi jelentősége igen nagyra becsülhető. Fekvése stratégiailag különösen fontos. A múltban gyakran szolgált otthonául az előretolt csapatoknak, melyek Afrika irányába tartottak. A kereskedelmi útvonalak közvetlen közelsége miatt számos helyőrség állomásozott Máltán. Európa egyik legkülönlegesebb nyelvét is itt beszélik, mely feltehetőleg az arab uralomból maradt a szigeten, míg a második hivatalos nyelv az angol, mely a Brit Birodalom „maradványa”.

A remek strandok mellett a kulturális sokszínűség miatt érdemes Máltát választani utazásunk célpontjául. Az arisztokratikus elegancia Valetta minden házában érződik. A legenda szerint, mikor a 16. század végén a Johannita lovagrend a város építésébe kezdett Jean Parisot de La Valette nagymester kijelentette, hogy úriemberek által, úriembereknek épített városnak kell lennie. Európa első tervezett városának az építésén több mint 8000 rabszolga dolgozott. Az utcák hálózatát matematikai pontossággal tervezték, míg a házak magasságát úgy alakították ki, hogy az árnyékolja az utcákat. Málta fővárosa, 1980 óta az Unesco Világörökség részét képezi.

A Johannita lovagok egykori lakhelye a Nagymesterek Palotája, ma a máltai parlament székhelye és az ország elnökének a nem hivatalos rezidenciája. Fontos állami események alkalmával zárva találjuk, azonban az év nagyobbik részében a turisták által is megtekinthetőek a termei és a gyönyörű udvarai. Személyes kedvencünk a Sárga terem, melyben a lovagrend törökök elleni küzdelmét tekinthetjük meg a falra festett freskókon. A két másik terem, a Vörös és a Zöld jóval nagyobb „szeletet” mutat be a máltai történelemből. Málta elnöke általában ma is a palotában fogadja hivatalos vendégeit.

A Szent János társkatedrális a 16. század végén épült Gerolamo Cassar tervei alapján. A HelloVilág csapata azonnal feltette magának a kérdést, hogy mit jelent ez a különös név, mi az a társkatedrális? A válasz nem is olyan bonyolult: VII. Pius pápa egy dekrétumában a Mdina-i bazilikával egyenlő rangra emelte a Szent János katedrálist. A külső homlokzatok szegényes belsőre utalnak, ám a legnagyobb meglepetésünkre fantasztikusan díszített belső terek fogadtak bennünket. Ezeknek a leírására nem is vállalkozunk, mindenkinek érdemes ellátogatni a máltai barokk művészet kiemelkedő alkotásához. A máltai lovagok is gyakran ebbe a templomban gyűltek össze imádkozni.

Máltáról szóló írásunk hamarosan folytatódik.

 

Foglalási lehetőség: Málta.