A kulturálisan szorosan Európához köthető sziget természeti adottságait tekintve inkább a Közel-Keletre jellemző növény- és állatvilággal, mediterrán klímával rendelkezik. A Földközi-tenger egyik legvonzóbb turistaparadicsomává nőtte ki magát a sziget az elmúlt évtizedekben...

A kulturálisan szorosan Európához köthető sziget természeti adottságait tekintve inkább a Közel-Keletre jellemző növény- és állatvilággal, mediterrán klímával rendelkezik. A Földközi-tenger egyik legvonzóbb turistaparadicsomává nőtte ki magát a sziget az elmúlt évtizedekben. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy Ciprusra nem csak nyáron érdemes ellátogatni. A zord téli időjárás mely az „Öreg Kontinenst” jellemzi, nyomában sem ismert a szigeten. A téli hónapokban is hétágra süt a nap és jellemzően 15-20 Celsius fokokat mutat a hőmérő higanyszála. A gyönyörű strandok mellett kiváló szállodák épültek Cipruson, melyek magas szintű szolgáltatásokkal várják a pihenésre vágyókat.


Limassol Ciprus második legnagyobb városa, mely több kilométeres strandszakasszal, hangulatos óvárossal, kis éttermekkel és boltokkal várja az ide érkezőket. Sétánk során az ódon hangulatú házak remek fotótémát szolgáltatnak, ám a kulturális sokszínűség teszi igazán egyedivé a várost. Az egyik pillanatban egy ortodox templom előtt ballagunk el, míg a következő momentumban már a mecset minaretjéből hallhatjuk a müezzin énekét. A legnépszerűbb látványossága a városnak a középkori kastélya, melyben 1191-ben Oroszlánszívű Richárd feleségül vette, majd Anglia királynéjává koronázta Berengáriát. A kápolna és bizánci kastély egy része mára eltűnt, helyette a ma is látható épületegyüttes fogad bennünket. Aki szívesen múlatja idejét történelmi tárgyak nézegetésével, érdemes felkeresnie a Középkori Múzeumot is.


A világ egyik legszebb, poszterre illő tengerpartjával Dél-Ciprus rendelkezik. Az Aphrodité Beach a legenda szerint egy népi hősnek köszönheti a kialakulását, melyben Digenes Akritas dobálta a sziklákat a tenger felől közeledő ellenségre. Egy másik legenda elmeséléséből, azonban az derül ki, hogy a szerelem istennője a bájos Aphrodité egyenesen itt emelkedett ki a tenger habjaiból. A kék minden árnyalatában ragyogó víz és a fantasztikus környezet miatt az egyik kedvenc strandunkká vált a szigeten. A szerelmeseknek ajánljuk a messzi földön híres naplemente megtekintését valamely szikláról.


Egyik kedvenc látványosságunk az Unesco Világörökség részét is képező pafoszi Királyok sírja. Messziről észrevehetetlen, sőt a jelentéktelen látvány mellett könnyen tovább halad az utazó. Az döbbenetes látvány a föld alatti „sétával” kezdődik. Időszámításunk előtt a 3. századtól egészen időszámításunk után a 3. századig használták a sírkamrákat temetkezési célokra. A dór jellegű oszlopok közt sétálva szinte megelevenedik az Ókor előttünk. A Királyok sírja elnevezés nem az itt eltemetettek nemesi származására utal, hanem a sírkamrák impozáns látványára. A hét előkerült sírkamra jókora területen fekszik, és természetesen mind megtekinthető. A legutóbb felújított és egyben a legdíszesebb sír a 3-as számú. A sírok kincseit a 19. század során elhordták a rablók, így ma ezek látványát sajnos nélkülöznünk kell.

A több részes sorozatunk, mely Ciprussal foglalkozik, hamarosan folytatódik!

 

Foglalási lehetőség: Dél-Cipruson.