A kanadai Albertában található egy mesterséges tó, mely 1972-ben jött létre, a Saskatchewan folyó gáttal történő szabályozása során. Az Abraham tavat Silas Abraham-ről nevezték el...

A kanadai Albertában található egy mesterséges tó, mely 1972-ben jött létre, a Saskatchewan folyó gáttal történő szabályozása során. Az Abraham tavat Silas Abraham-ről nevezték el, aki a folyó völgyének 19. századi lakója volt.

A tavat a benne végbemenő ritka jelenség igen népszerűvé tette a fotósok körében. A tó medrének alján található növények metán gázt bocsájtanak ki magukból, melyek a felszín felé haladva a tó felszínének fagyos hőmérséklete miatt, még a vízfelszín alatt megfagynak. Ahogy egyre hidegebb és hidegebb lesz a téli szezonban, egyre mélyebben fagynak meg a buborékok.

Fikret Onal fényképész a következőképpen nyilatkozott a saját tapasztalatairól:
„ Annak ellenére, hogy korábban már számtalan alkalommal jártam a tó jegén, mikor ellátogatok ide, a befagyott Abraham tavon mindig kényelmetlenül érzem magam, amióta a tavat nem borítja hó (túl hideg volt a havazáshoz, körülbelül -30°C és jéghideg szél). Annak ellenére, hogy a felszínt borító jégtakaró körülbelül 8-9 cm vastag, mindig félek, hiszen minden irányban repedések futnak a felszíntől indulva a sötét tómeder felé, a jégtakaró alól repedések hangjait hallom…”