Kulturális és természeti kincsekben bővelkedő Balkán-félsziget nyugati részének legszebb látnivalóit igyekszünk megismertetni, a teljesség igénye nélkül. A háború befejezése után rohamos fejlődésnek indult a térség, ami szervesen hozzájárult a turisták visszacsalogatásához. Napjainkra egyre kevésbé találkozunk a háborúra emlékeztető múlttal.

Kulturális és természeti kincsekben bővelkedő Balkán-félsziget nyugati részének legszebb látnivalóit igyekszünk megismertetni, a teljesség igénye nélkül. A háború befejezése után rohamos fejlődésnek indult a térség, ami szervesen hozzájárult a turisták visszacsalogatásához. Napjainkra egyre kevésbé találkozunk a háborúra emlékeztető múlttal.

 

Ohrid, Macedónia

Macedónia ékszerdoboza az Ohridi-tó partján elterülő városka. Pompás bizánci templomai, galériái és dimbes-dombos macskaköves utcácskái hihetetlen hangulatot árasztanak. Nyári fesztiváljai kimagasló kulturális életet biztosítanak a városnak. Ohrid egyike azon 28 területnek, amelyek kulturális és természeti helyszínként is szerepelnek az Unesco Világörökségi listáján.

Durmitor Nemzeti Park, Montenegró

Vadregényes táj és csipkézett hegygerincek megdöbbentő látványa jellemzi Észak-Montenegró vidékét. A mészkőből felépülő hegységet fantasztikusan szép tengerszemek tarkítják. Több mint 48 csúcs magasodik 2000méter fölé, ezzel komoly kihívások elé állítva a túrázókat. A nemzeti parkban található a félelmetes 1,3 km mély Tara-szurdok, mely népszerű a vadvízi evezősök körében. A Durmitor Nemzeti Park 1980 óta az Unesco Világörökség részét képezi.

Treskavec-kolostor, Macedónia

Az ország legcsodálatosabb kolostora a Zlato-hegy magaslatára épült. A hegy tetején lélegzetelállító és egyben drámai látványt nyújt a kolostor. A XIV. századból való gyönyörű freskók, ikonok megdöbbentően látványos belsőteret kölcsönöznek a templomnak. Napjainkban egy házaspár lakja, akiknél némi adomány fejében szobát és élelmet kaphat a megfáradt zarándok.

Mostar, Bosznia-Hercegovina

A smaragdzöld színű Neretva fölött átívelő Öreg híd az egész Balkán jelképévé vált. Az 500 éves múltra visszatekintő híd lerombolására az egész világ felkapta a fejét, majd közös összefogással 2004-ben újjáépítették. A folyó két oldalán kedves macskaköves utcák, oszmán-török kori házikók és végtelen számú kávézók várják a turistákat. Érdemes a XVII. században épített mecset minaretjébe felkapaszkodni, innen fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Dubrovnik, Horvátország

Az Adria gyöngyszeme, mondta róla Lord Byron. A hatalmas falakkal körbevett óváros gyönyörűen felújított főutcája, a Placa két végén műemlékek találhatóak. A zegzugos utcákban még a levegő is történelem szagú, erről a díszesen faragott kövű kolostorok tudnának mesélni. A városfalakon túl az azúrkék tenger kápráztatja el a szemünk. A változatosság kedvéért érdemes a 412 méteres Srđ-domra túrázni, hihetetlen panoráma a jutalmunk.

Berat, Albánia

Az ország egyik „múzeumvárosa”, templomait és mecseteit megkímélték a történelem zavaros időszakaiban. A vallások békés egymás melletti élésére nagyszerű példa a kicsiny főtér, ahol a kecses minaret mellett ortodox templom áll. Három városnegyedének és a bennük popmázó oszmán kori villáknak köszönhetően Beratot előszeretettel emlegetik „az ezer ablak városának”. A fellegvárból remek panoráma tárul elénk a környék lankás hegyoldalaira.

Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

A nyüzsgő város számtalan látnivalót rejteget. A mecsetektől, a templomokig egészen az oszmán-török bazárig illetve a széles monarchia korabeli utcákig mindent megtalálunk az óvárosban. A színes házikók közt sétálva már csak néhány épület emlékeztet arra a rossz „álomra”, amit 1992-95 közt élt át Szarajevó. A dinamikus fejlődés szinte újjá varázsolta az egykor „európai Jeruzsálemként” emlegetett várost.

Shkodrai-tó, Montenegró

A Balkán-félsziget legnagyobb tava az albán és a montenegrói határvidéken található. Természeti kincseit tekintve egész Európa egyik leggazdagabb faunájával rendelkező tó fő különlegessége kontinensünk egyik utolsó pelikánközössége. Az ornitológusok egyik kedvenc területe a Shkodrai-tó, mivel különleges madárfajokat rejt a terület. Kristály tiszta vízében a hajókiránduláson (Virpazar városkájából célszerű indulni) résztvevőknek fürdőzésre is akad lehetőségük.

Kotori-öböl, Montenegró

Az azúrkék tengeröblöt körbe ölelő hegyek drámai hatást nyújtanak tükröződésükkel a vízfelszínen. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, az egész montenegrói partvidék legszebb részén járunk. Kotor és Perast kedves városkái külön említést érdemelnek, hangulatos óvárosukkal garantáltan magával ragadják az utazót. A késő nyári és a szeptemberi időszakban különösen szép arcát mutatja a Kotori-öböl.

Bohinji-tó, Szlovénia

Az Alpok vonulatai által szorosan közrezárt tó lélegzetelállító látványt nyújt. Szinte függőleges sziklafalak tornyosulnak a vízfelszín közelében. Kellemes időtöltés a tó körül sétálni, nyáron kenuval is kalandozhatunk a tavon. Napos időben, páratlan panoráma fogad bennünket, ha a Vogel hegyre tartó felvonóval a magasba „röppenünk”. 

+1 Plitvicei Nemzeti Park, Horvátország

Türkizkék tavacskákat összekötő zuhatag és vízesésrendszer szemkápráztató látvánnyal kényezteti a látogatókat. A tórendszer felső és alsó részre oszlik, melyek közül a dolomitvölgyben fekvő felső tavak impozánsabb, grandiózusabb képet alkotnak. Számtalan védett állatfajnak otthont adó parkot, már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. Páratlan természeti kincsei miatt, az erdős hegyekkel körbevett tórendszer az Unesco Világörökség részét képezi.