A hacsapuri tradicionális georgiai, leginkább sajttal és túróval töltött, kenyérszerű étel.

Athén és Delphoi - Görögbe fogadva  4*

Görögország, Attika, Athén
Indulások: 2025.09.10-tól
Időpontok: 2 db
Ellátás: reggeli
Típus: Klasszikus városlátogatás
Besorolás: 4*
Szállás: Hotel
Utazás: Wizzair járattal
Utazás: menetrendszerinti járattal
Utazás: repülővel

Ne hagyd ki ezt az egyedülálló lehetőséget, hogy az antik világ közepében éld át a görög múlt és jelen által nyújtott csodákat!
MOST AJÁNDÉK AKROPOLISZ BELÉPŐVEL!

Ez a program ideális bevezető Athén gazdag történelmébe és pezsgő kulturális életébe. Már az első órákban olyan ikonikus helyszíneket láthatunk, amelyek megalapozzák az utazás hangulatát, miközben kényelmes és informatív módon, szakértői vezetés mellett fedezhetjük fel a várost.

Csatlakozz hozzánk egy felejthetetlen utazásra, ahol Athén és Delphoi történelmi kincsei elevenednek meg előtted! Ezen a két különleges helyszínen nemcsak az antik Görögország aranykorának emlékeibe merülhetsz el, de rád találhat a görög mitológia varázsa is.

Az utazás közben érintünk olyan helyszíneket, amelyek a "Görögbe fogadva" című film rajongóinak ismerősen csengenek. A film híres jeleneteinek helyszínei élőben is ugyanazt a varázst kínálják, mint a mozivásznon: a szívélyes vendégszeretet, a táj lenyűgöző szépsége és a görög életérzés mind ott rejlik ezekben a pillanatokban.

279 900 Ft/fő-től +
újdonság   városlátogatás   2025   unesco világörökségi helyszínek  

A hacsapuri tradicionális georgiai, leginkább sajttal és túróval töltött, kenyérszerű étel. Többféle formában készítik és a sajton és túrón kívül tojást, krumplit, stb. is raknak bele. Georgiai írása ხაჭაპური, szó szerinti jelentése túrós kenyér. Számos fajtája létezik, ezeket sokszor arról a helyről nevezték el, ahol népszerű az adott fajta vagy ahonnan származik.

 

Imeruli hacsapuri:

Kerek, sajttal és túróval töltött, ez a legnépszerűbb, legáltalánosabb. Általában akkora méretű, amekkora a serpenyő, amiben sütik.

 

Adjaruli hacsapuri:

Hajó formájú, a török pidére hasonlít, a közepére ráütnek egy tojást.

 

 

 

 

További hacsapurik

Mengruli hacsapuri: hasonló az imerulihoz, csak több sajt van a tetején. 

Abháziai hacsapuri: a lasagnehoz hasonlít, többrétegű hacsapuri.
Guruli hacsapuri: tojást kevernek bele és összehajtják, mint a calzone pizzát.
Oszétiai hacsapuri: krumplit is raknak a töltelékébe.

 

Érdekesség, hogy a hacsapuri árát az infláció méréséhez is használják Georgiában, ez a hacsapuri-index, ami a hozzávalók használata és az elkészítéséhez szükséges erőfeszítések alapján méri a megélhetési költségeket és az inflációt. Az indexet a Tbiliszi Egyetem Gazdasági tanszéke vezette be.

 

A hacsapuri finom, laktató étel, bár valószínűleg nem a legdiétásabbak egyike, mégis megéri legalább egyszer megkóstolni, ha lehetőségünk nyílik rá, hiszen Georgia kedvenc nemzeti eledeléről beszélünk. Ha magunk szeretnénk hacsapurit készíteni, meglepően sok magyar oldalon megtaláljuk receptjét.