HelloVilág magazin

Cikkajánló

Normandia - 9000 halott katona a homokban

A Normandiában készített művészi installáció az 1944-es partraszállás során elhunyt katonáknak állít emléket.

Két brit művész, Jamie Wardley és Andy Moss, 2013. szeptember 21-én a franciaországi Normandiába utazott, hogy több száz önkéntes segítőikkel együtt megemlékezzenek az 1944. június 6-án, a D-napon elesett katonákról. A két művész papírsablonok segítségével az elesett katonák alakjait “varázsolta” a homokba. A technika egyszerű, a papírból készült alakokat lerakták a fövenyre és ásóhoz hasonló szerszámokkal a tengerparti homokot fellazították. Utána a sablont elvették és ami maradt az olyan volt, mint egy ember sziluettje. Eredetileg 60 önkéntessel indultak el, de miután elterjedt a híre, hogy mire készülnek, közel 500 fősre duzzadt a kis csapat. A projektet a ‘The Fallen’-nek, vagyis Az Elesetteknek nevezték el.

A projektról Wardley azt nyilatkozta: “Az Elesettek a kijózanító emlékeztetője annak, hogy mi történik akkor, ha nincs béke. Az alapötlet az volt, hogy vizuálisan ábrázoljuk az elképzelhetetlent, a több ezer katonát, akik a normandiai partraszállás 4-5 órája alatt haltak meg. Az emberek tudják, hogy sokan veszítették életüket akkor, de ezt rendkívül nehéz elképzelni. Ha a part fölé magasodó szirtről lenézünk, akkor válik nyilvánvalóvá a rettenetes veszteség.”

Amikor befejezték az alakok “felrajzolását” a homokba, akkor összegyűltek, fotóztak és várták a dagályt, ami úgy 2-2 és fél óra alatt mosta el a műalkotást. A résztvevők egybehangzóan azt állították, hogy megindító volt.

Szeptember 21-e egyébként 2002 óta az ENSZ által elfogadott Nemzetközi Békenap.

Forrás: http://thefallen9000.info

Normandia - 9000 halott katona a homokban

A Normandiában készített művészi installáció az 1944-es partraszállás során elhunyt katonáknak állít emléket.

Egy híd Jemenben: a Shahara-híd

A jemeni Shahara-híd a 17. században épült egy 100 méter magas kanyon fölé.

Aogashima szigete - Japán

Aogashima egy apró vulkanikus sziget a Filippínó-tengeren. A sziget érdekes módon Tokói igazgatása alá tartozik, holott 360 km-re fekszik a a várostól. Maga a sziget egy hatalmas vulkanikus kráter és a kráteren belül egy kisebb vulkán van.

Mese a baszk Mikulásról

Olentzerónak vagy Onentzarónak, mert hát hívták őt így is, úgy is a baszk falvakban, hatalmas ereje volt. Fejszéjével úgy döntötte ki az öles fákat, mintha csak csemeték volnának. Fején fekete sapkájával, nyakában kockás kendőjével járta a hegyeket és a völgyeket, hatalmas zsákjában vitte a szenet faluról-falura.

Tíz legszebb hely Marokkóban

Marokkó bámulatosan változatos ország Észak-Afrika nyugati szegletében. Kulturális gyökerei mélyről táplálkoznak, amit a mai napig érezhetünk az utcákon sétálva. Modern városai ellenére a múlt folyamatosan érezteti a jelenlétét. Vidéken a mai napig berber törzsek művelik a földet, míg a városok középkori rézében továbbra is hagyományosan zajlanak a hétköznapok. A kulturális értékek mellett az ország bőven rejt természeti kincseket. A magas hegyvonulatok, a kietlen sivatagi táj és a zöldellő óceánparti vidék különös kontrasztot alkot egymás mellett. Írásunk igyekszik egy rövid áttekintést nyújtani Marokkó káprázatos világáról.

Hacsapuri - a georgiai nemzeti eledel

A hacsapuri tradicionális georgiai, leginkább sajttal és túróval töltött, kenyérszerű étel.

A marokkói mentatea

A marokkói kultúra fontos része a teaivás. Ezen belül is a menta tea ivása, aminek elkészítését művészetnek tekintik a helyiek.

Karácsonyi vásárok a szomszédoknál

Körbenéztünk, hol találjuk a legszebb karácsonyi vásárokat néhány szomszédos és közeli országban.

Thaiföld legszebb szigetei

Thaiföld közkedvelt célpont a téli hónapokban a magyar turisták körében. A hazai zord időjárást magunk mögött hagyva, várnak bennünket a csodás Andamán-tengeren és a Sziámi-öbölben fekvő Délkelet-Ázsiai szigetek. A legszebb szigeteket szedtük egy csokorba, melyek számtalan lehetőséget kínálnak a pihenésre, sportolásra vagy éppen lelki feltöltődésre.

Budapesti adventi vásárok

Egy december eleji napon szétnéztünk a budapesti Nagykörúton belül és örömmel állapítottuk meg, hogy az egész belváros egy nagy adventi vásár. Nem bánjuk meg, ha kilátogatunk valamelyikre, hiszen a havat leszámítva minden adott az igazi karácsonyi hangulathoz.

Mikulás a világ körül

Vidám öregember, fehér szakállal és piros köpenyben. Hogy kire is gondolunk? Nyilván mindenki már kitalálta az első sorból. Igen, a Mikulásra...

Égi színház Madeirán

A téli hónapokban az egyik legvonzóbb úti cél az Atlanti-óceán virágoskertjeként is emlegetett Madeira. A messze földön híres Funchal -i tűzijáték örökre emlékezetessé teszi az ünnepi nyaralásunk. Ha Madeirán köszöntjük az Új Esztendőt újra és újra visszavágyunk, majd a szigetre…

Adventi vásárok a világ körül

A legnépszerűbb és a legősibb tradíciókkal büszkélkedő vásárok Európában találhatóak. Azonban az ünnepi hagyomány messzire jutott az öreg kontinensről, hogy más földrészeken is megtapasztalják, milyen az ünnepi ragyogás és a forralt bor illata. Kalandozzunk el néhány perc erejéig a nagyvilágban…

Kitekintő: A spanyol karácsonyi szokások

Mivel már csak pár nap van hátra karácsonyig, itt az ideje, hogy elővarázsoljuk a puttonyból a karácsonyi hangulatot. Természetesen már Spanyolországban is javában készülődnek az ünnepre, ami remek alkalmat jelent számunkra egy kis kíváncsiskodásra...

Noé bárkája Cipruson

Bizonyára mindenki ismeri a bibliai Noé bárkájának történetét. A bárka arra szolgált, hogy Noé, a családja és a Föld valamennyi állatfaja – párban – túlélhessék a vízözönt, és utódaik később ismét benépesíthessék a bolygót. A ciprusi Noé bárkájának nem ez a célja...